onsdag 8 april 2009

Enköpings Hyresbostäder gillar inte handikappade och gamla

Jag bor i ett höghus (9 våningar) i EHB:s bestånd. För att nå källaren och våra förråd har vi kunnat ta den enda hissen ner mha en nyckel. I höstas stängde EHB av den möjlighten med motiveringen att "det samlas för mycket grovsopor i källargången". Det kallades "tillfälligt" men idag fick jag besked om att det blir permanent.
Jag pratade med någon förvaltare idag och han sa "Ni har tillgång till förråden ändå". Ja, visst har vi det. På två sätt kan man få ner saker till förrådet.

Är man själv får man gå ur hissen på bottenvåningen, gå igenom en dörr och gå ner för en spiraltrappa. Den leder till en lutande gång i vinkel som slutar vid en dörr. Man måste ut genom den dörren och hamnar då utomhus i en smal nedgång till källardörren där man få baxa det man ska ha till förrådet i en 90-gradersvinkel med ca 1 meters utrymme. Sedan ska man genom källardörren och runt ett hörn så vips så är man framme på samma ställe som man varit om man kunnat ta hissen ner.
Det känns ju väldigt lätt att göra med möbler som är otympliga (försök gå i en spiraltrappa med en stor fåtölj eller en storoch tung kartong). Många äldre och många med olika rörelsehinder bor i dessa höghus. Nu ska de tvingas kånka saker till sina förråd genom flera dörrar, spiraltrappa samt en sväng utomhus.

Alternativt måste man vara två. Medan den ena vaktar sakerna i hissen så får den andra personen springa runt ovan beskrivna väg och trycka ner hissen till källaren. Detta förutsätter att man har vänner som vill och kan hjälpa till och det har inte alla.
Detta alternativ är det enda som fungerar för exempelvis rullstolsbundna, om de inte vill riskera livet i spiraltrappan vill säga.

Jag förstår att det är jobbigt för EHB att folk ställer grovsopor i källarkorridorer mm men detta är ett väl drastiskt sätt att få stopp på det. Förvaltaren jag pratade med sade att man provat flera andra saker innan detta men kunde inte säga vilka då han var för ny på jobbet. Jag har bott här i snart 5 år och inte en enda gång har man gjort något åt problemet. Inte ens en liten lapp med uppmaning till folk har man orkat lägga i brevlådor eller sätta upp i de utrymmen där grovsopor ställs.
Jag tror ett stort problem är att många inte vet var de ska göra av grovsopor. Inte alla känner till Återbruket eller var det ligger och dessutom kan inte alla ta dit sina saker då de kanske inte har bil eller någon som kan hjälpa dem. Kanske skulle vi ha någon service åt de som själva är oförmögna att transportera sina grovsopor till Återbruket, att de kan ringa och få sakerna upphämtade utan kostnad och körda till Återbruket.

Så som det är nu fungerar iaf inte. EHB höjer sina hyror in absurdum för att sedan försämra och försvåra för sina hyresgäster. Kanske vill de inte ha hyresgäster alls!? Det verkar åtminstone som gamla och handikappade inte gör sig besvär med att bo i EHB-hus iaf.

måndag 6 april 2009

SD och KD visar sina rätta ansikten

Två partier som vi alla får hoppas inte kommer in i Riksdagen eller i kommunfullmäktige efter nästa val är SD och KD.

SD har en partiledare som avslöjats deltaga i sjungandet rasistiska låtar samt nidvisor om Olof Palme där man gläds åt hans död. Det är bl.a. det som radioprogrammet Kaliber upptäckt då de gått undercover: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4831349.ab
Att det är så att SD är rasister förvånar ju egentligen ingen. Att deras anhängare inte kallar sig rasister utan istället kallar sig Islamhatare eller liknande gör det ändå inte till annat än rasism.


En sak som dock är värre är att KD kommer vilja regera med SD om SD blir vågmästare. Snacka om att partiet blivit maktkåta. Så här säger Göran Hägglund i Dagen:

Sen är det ju så att om svenska folket i ett val väljer in politiska partier och vi får en situation där vi har svårt att ordna en regering, alltså Sverige måste regeras, jag vill aldrig ha ett organiserat samarbete med partiet, men, vi måste se till att vi har en regering. Därför går det aldrig att säga att man aldrig någonsin kommer att finnas i samma parlament som SD, då finns det en möjlighet för en Alliansregering att fortsätta och regera och SD har då möjlighet att antingen fälla den sittande regeringen, alliansregeringen, eller att stötta en s-regering och då… Så att det går inte att utesluta om vi hamnar i en svår situation.
(http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=166946)


Två sjuka partier visar sina rätta ansikten och jag hoppas svenska folket vaknar upp och ser till att vi inte får med sådant skit i Riksdagen efter valet 2010.

fredag 3 april 2009

Skräpstad

Nu ska vi "Skräpa upp" igen i Enköping. Fy 17 så löjligt. 50 veckor om året skräpar Enköpingsborna ner något enormt utan att det städas någonstans och sedan slår vi på stora trumman och försöker utnämna oss till bästa stad i "Skräpa upp" kampanjen. Inte konstigt att folk vill hjälpa till under kampanjen när man ser hur skräpigt det är i stan.
Av alla städer jag bott (inte så många men där jag bott har jag bott ett längre tag) så är Enköping den skräpigaste av dem alla. Vi är "Parkernas stad" men gå in i vilken park som helst och det ligger skräp som ingen tar bort på flera veckor. Jag bor nära fickparken "Blommans pak" och där är det massa fimpar, glasspapper, krossade ölburkar mm som aldrig tas bort (kanske något att tänka på för de som vill "skräpa upp").

Även då det gäller sopning visar sig Enköping vara en sopig stad ;) Här i Enköping får vi vara glada om gruset sopas upp till midsommar. Jag är ofta i Täby, som är en (liksom många moderatkommuner) en kommun som sänker skatten och sedan inte har pengar till att fixa vägar etc. Lars Van Aller måste få krypningar i hela kroppen om han åker till Täby som är pothålens kungadöme i denna del av Sverige (faktum är att kommunen fått betala flera bilister för att deras bilar gått sönder efter att ha kört ner i pothål). Där har man redan börjat sopa, detta även fast man inte gillar att spendera skattemedel på liknande triviala saker. Men här i Enköping där vi låstas om att vi bryr oss om stadens gator och torg ser det för jävligt ut.

Man kan ju tycka att med alla sopor i den styrande alliansen i Enköping så borde sopning och städning skötas bättre i stan.