söndag 29 december 2013

Djävulen, Paul McCartney och jag

Minns ni på baklängesmeddelandena på 80-talet? När LP-skivor innehöll hemliga meddelanden? De hördes då man spelade skivorna baklänges men kunde även uppfattas undermedvetet när man lyssnade på den på rätt sätt. Vissa påstod dessa saker åtminstone.

Egentligen började det tidigare och det finns vissa artister som på allvar hade små baklänges meddelanden i vissa låtar. Fast det var i samband med Paul Mccartneys "Tug of war" som man började höra mer om det. Spelade man skivan baklänges skulle man höra "Paul is dead, he is dead, yes he's dead" eller något liknande. Med tanke på att Paul var barfota på omslaget till "Abbey road" och på något annat omslag (Sgt pepper?) höll någon en hand över hans huvud, så var bevisen översvallande; Paul McCartney var dör. För tydligen betydde det att man var död om man gick barfota, eller något liknande. Vem det var som spelat in låtarna på "Tug of war" vet jag inte, för Paul McCartney var ju död. Det hörde man då man spelade skivan baklänges. Tro mig, jag snurrade skivspelaren baklänges och visst hörde jag det alla sade skulle höras. Jag trodde det i alla fall.

Inte bara Paul McCartney hade baklänges budskap. Judas priest spred ju satanism genom baklänges budskap. Jag har aldrig ägt en Judas Priest-skiva men det sades ju på Tv att de hade djävulsbudskap på skivorna. Minns jag rätt så stämdes de väl i USA av någon vars son skjutit sig själv efter att ha lyssnat på Judas priest och någon låt där de tydligen uppmuntrade killen att skjuta sig. De friades men alla visste ju att det var via baklänges budskap alt ont i världen spreds. Rockmusik var farlig även innan vissa dårar bestämde att "fula" ord i musik är det värsta som finns. Som om ingen unge i världen fattar att ordet som tonas bort i amerikansk radio är Fuck eller något annat ord som fördärvar våra ungdomar.

I England förbjöd BBC massa låtar från att spelas i radio. Inte pga baklänges budskap utan pga det som låten sade framlänges. "Relax" med Frankie goes to Hollywood var en sådan låt. Snusk i dubbelmoralens England, nä fy! Och det var väl det bästa som kunde hända Frankie som genast fick en listetta och blev stora.

Musik är farliga saker och jag uppmanar er som har kvar LP-skivor och skivspelare att sätta på vilken LP som helst och lyssna på den baklänges. Ni kan få höra det allra värsta ni hört. Kan tänka mig att Månskens LP baklänges har budskapet "Pontus Platin är fin" och spelar ni Anna öst baklänges så hör ni hennes satanistiska budskap "jag vill röka en joint med Jim Morrison och Djävulen".

Jag saknar den tiden då vi skulle vara rädda för musik och särskilt då baklängesbudskapen, som inte bara avslöjade att Paul McCartney var död utan även lockade till självmord, sex och annat som var skadligt. Det står aldrig något sådant i tidningarna längre, inget om att Eric Saade har hemliga budskap och är djävulens bästa vän. kanske beror det på att CD-skivor är så mycket svårare att spela baklänges? Eller tröttnade alla artister på att försöka manipulera våra undermedvetna? Ingen aning... men jag undrar hur satanistiska rockmusiker numera sprider sina läror till intet ont anande ungdomar.

torsdag 26 december 2013

Uppgjorda matcher


Såg just på Dokument utifrån om uppgjorda fotbollsmatcher men inget de sade i programmet var överraskande. För oss som sysslar med gambling så är detta något vi är vana med. Jag har förvisso märkt en ökning av matcher som förmodas vara uppgjorda men det finns en hel del människor som försöker slå mynt av att uppgjorda matcher är en nyhet för många spelare. Numera finns det 100-tals som säljer tips om ”uppgjorda matcher”, allt från €50 till flera hundra euro kan det kosta att få ta del av dessa tips. Självklart finns det en del som har vetskap om matcher som är uppgjorda men 99% är bluffmakare.


Att det finns uppgjorda matcher även i Sverige är inte heller det nytt. Men på samma gång som vi alltid blundar för att svenska idrottsstjärnor som utvecklas extremt snabbt mycket väl kan ha dopat sig till framgång, på samma sätt blundar vi för att det finns uppgjorda matcher i Svensk fotboll. Trots att alla inom cykelsporten, de flesta jamaicanska friidrottare och de allra bästa i USA åker dit dagligen för doping, så kan vi aldrig tänka oss att Klüft, Elofsson eller andra varit dopade i Sverige. Att Trelleborg skulle varit inblandade i uppgjorda matcher (något som det ryktats om i många år) ser vi också som otänkbart. Men det finns där och det sker dagligen.

Fast att matcher blir uppgjorda utanför planen har förekommit i alla tider. Även på högsta nivå. Både Tyskland – Österrike i VM 1982 och Sverige – Brasilien i VM-semin 1994 var matcher som det redan innan avspark var klart hur de skulle sluta.

I TV-dokumentären visade de även att det sker i EuropaLeague och liknande turneringar. Från EL har jag många exempel på matcher där jag ftt reda på resultaten innan. Bland annat i båda mötena mellan Swansea och Krasnodor i årets turnering. Inför matchen i Wales fanns det stora spel på X. En del bookies reagerade och sänkte kryssoddset, alternativt tog bort matchen. Swansea tog ledningen och i 90:e minuten fick Krasnodor en ganska märklig straff och kvitterade på den. Inför returen kom info att det skulle bli en liknande utveckling och spelet var då sen mål (85:e minuten till slutsignal) och tro det eller ej; Krasnodor kvitterade i 90:e minuten igen.

Det finns en uppsjö av liknande tips varenda dag. En del helt osanna men har man rät kontakter kan man få tips som stämmer skrämmande väl.



Det som jag upplever mest tips på för tillfället är halvtidsresultat och spelet på att tipa vilka som leder i halvtid och vilka som vinner matchen. Och här finns ett Kanonexempel; Engelska laget Mansfield i League 2. Det har varit snack om att de varit inblandade i uppgjorda matcher ett längre tag och spelet som det tipsats om har varit att de förlorar 2:a halvlek på hemmaplan. De har 8 raka hemmamatcher där de förlorat på hemmaplan. Ibland väldigt sent och enligt de som sett matcherna har det skett för enkelt. I de senaste hemmamatcherna så var tipset att Mansfield ska leda i Halvtid och sedan förlora matchen. Dessa spel brukar ge odds från 15-30 gånger pengarna, vilket gör att lägre insatser ger bra utdelningar utan att spelbolagen skräms bort.

Här är Mansfields senaste 3 hemmamatcher (HT/FT) ; 1-0/2-3 , 10-/1-4 , 1-0/1-2

På nyårsdagen möter de Burton hemma och att Mansfield leder 1-0 i HT och sedan förlorar är nog ett spel som känns ganska säkert.


Uppgjorda matcher finns överallt. Det är inte alltid stora spelkonsortium i asien som mutar lag och spelare. Det kan vara uppgjort bara för att man ska få vidare sitt lag i en turnering, det kan vara av nationell stolthet (som VM-exemplen ovan), det kan vara för att spelare i lagen själva satsar pengar (som då Enköping var i Allsvenskan) eller som i en ex. Jugoslavisk liga där två av huvudstadslagen de senaste 6 säsongerna låtit hemmalget vinna derbyt så båda lagen har garanterade 3 poäng var.

Det förekommer även i andra sporter. Det finns många märkliga tennismatcher de senaste åren bl.a.

Fusk finns och kommer alltid finnas. Idrottare dopar sig, gör allt för bluffa sig till framgångar, travtränare fifflar och kör sönder lopp för att gynna stallkamrater eller stryker ut sig för att få tillbaka satsade spelpengar mm Det är så mycket pengar i idrotten och i spelandet så vi får nog vänja allt mer med orent spel. Men så länge folk betalar mängder för att se sport och för att köpa varor som ger klubbar och spelare pengar så kommer det att fortsätta. Så länge spelbolagen girigt oftast reagerar i efterhand vid konstiga spelmönster (och märkligt nog alltid då de förlorat pengar) så kommer uppgjorda matcher att vara en verklighet. Jag hör om 3-10 matcher per dag. Jag följer alla tips jag hör och 3-4/10 stämmer.

Sedan kan en match vara uppgjord utan att resultaten blir rätt. Man kan sällan muta ett helt lag utan en del spelare räcker det ofta med. I Colombiska ligan fick jag för ett par veckor sedan ett säkert tips på att Millionarios – Once Caldos var uppgjord. Bortalaget skulle leda i halvtid och förlora. Så skedde. Jag gick själv in med spel då det var 20 minuter kvar och Once ledde 1-0. Matchen slutade 3- 1 till hemmalaget efter en märklig genomklappning av Onces försvar.

Ett par dagar gav samma källa (som visat sig vara trovärdig) tips om ett liknande spel i en annan liga. Jag satte mina slantar på att bortalaget skulle elda i HT och hemmalaget sedan vinna. I sista minuten av första halvlek bjöds bortalaget på ett mål. Enligt liverapporteringen var det billigt och mot matchens utveckling. Typiskt vad som händer i en läggmatch. Nu skulle hemmalaget vända detta var ju tanken. Men direkt i inledningen av andra halvlek gör bortalaget 2-0. Misstänker att målskytten inte tillhörde de mutade.

Med 25 minuter kvar fick hemmalaget en straff 1-2. Strax därefter kom 2-2 efter en trasslig hörna. Jag började se en ljusning och då en spelare i hemmalaget drogs ner i straffområdet med endast ett par minuter kvar och domaren dömde straff så kändes det klart. MEN... inga mutor i världen kunde göra att straffskytten blev bra på att lägga straffar. Killen missade och laget tappade inte bara 3 säkra poäng, utan mängder av spelare fick ett nytt hatobjekt :) Matchen slutade 2-2.

Allt går inte rätt även om det är uppgjort :)

Så för att avsluta detta inlägg så delar jag med mig 5 av de ”uppgjorda” matcher jag fått ta del av till annandagens matcher.

Hednesford – Telford 2/1 (Bortalaget leder i HT och hemmalaget vinner)

Brentford – Swindon x/1

Carlisle – Preston 2/X

Reggina – Avellino X/X

Connahs quay – Airbus UK (match i Wales) X/2
För de som är lite fegare tippare brukar tecknet till höger ändå vara spelvärt (hur matchen slutar alltså).
Jag garanterar inga av dessa och rekommenderar inga spel som ni inte har råd med på dessa. Matcherna är bara med för att visa exempel på matcher som påstås vara uppgjorda.




lördag 14 december 2013

Betraktelser från bakre bänk - December

Jag är alltid tidig till Kommunfullmäktigesammanträdena. Jag tror jag nämnt det vid flera tillfällen. Denna gång var jag dock tidigare än någonsin. Redan två timmar innan mötet, klockan 16, kom jag till kommunhuset. Nu var det inte meningen att vara riktigt så tidig men jag gick från hemmet i Romberga och beräknade inte att jag skulle gå fullt så fort som jag uppenbarligen gjorde.
Orsaken till  att jag ville var lite tidigare än vanligt var att jag skulle få papper uppkopierat, papper som jag delade ut på alla ledamöters platser inför det ärende som jag förberett mig för. Min motion (som jag lämnade in tidigare i år med Jesper Englundh, eftersom jag som ersättare inte får motionera själv) om QR-koder hade besvarats och beslut skulle tas under sammanträdet. Det hade tidigare kommit ett fruktansvärt dåligt remissvar som jag skrev i ett tidigare inlägg men Kommunstyrelsen hade återremitterat ärendet till Upplevelsenämnden och nu hade ett nytt svar kommit och hamnat hos oss i KF.

Svaret var inte särskilt bra, varken med tanke på att förslaget var avslag av motionen eller på det sätt motiveringen till avslag löd. Jag hade förberett mig länge på att för första gången gå fram i talarstolen och prata för att övertyga församlingen om att motionen var bra och borde bifallas. För att visa vad QR-koder är och kan användas till så hade jag förberett ett papper med QR-koder som länkade till de källor jag tänkte använda i mitt anförande (om jag skulle komma ihåg att använda källorna vill säga). Dessutom har jag ju lämnat in en annan motion (även fast jag inte fik stå med på den enligt de nya reglerna de hittat på i kommunen) om källhänvisningar och då kunde jag ju passa på att visa att vi politiker visst kan visa vilka källor vi använder då vi går fram i talarstolen.

Men jag ska börja från början.

Jag kanske kan uppfattas som en scrooge-figur men en sak jag hatar och inte ser någon mening med är Lucia. När jag var yngre var det ju kul att i skolan få choklad och lussebullar en dag, något som även var kul på universitetet där jag och ett par vänner flera gånger bjöd in oss själva till personalens frukostlussande, där det även givetvis ingick choklad och lussebullar. I övrigt ser jag inte meningen med Luciafirande. En helt onödig dag om du frågar mig. Inget ont om de som är med och lussar, de gör oftast ett bra jobb. Likaså var det med de kvinnor som lussade för oss i KF. De sjöng ju bra och allt det där. Men det enda bra med firandet var lussebullen efteråt. Jag undrar dessutom var alla stjärngossar var i luciatåget.
Som sagt... mötet inleddes med 30 minuters lussande och lussebullsätande. På arvoderad tid. Nu drog inte sammanträdet ut på tiden så vi fick mer än normala arvodet men om de gjort et och luciafirandet  varit orsaken så hade det varit fel av oss politiker att få betalt för lussetiden.

Därefter kunde vi äntligen komma igång. Jag var väldigt nervös inför  "min" ärendepunkt och var inte helt närvarande mentalt under de ärenden som avgjordes innan mig. Jag lyssnade men trots dubbel dos betablockarare än normalt (Ja, jag äter betablockerare för att slippa att hjärtat rusar då jag blir stressad. Rusande hjärta eller hjärtklappning gör att jag svettas, får svårt att andas och ångesten kommer då som ett brev på posten, eller inte för posten är ofta sen numera men ni förstår hur jag menar. Så en daglig dos gör att jag kan klara av saker och inför mötet tog jag två extra tabletter) så var stressnivån hög i kroppen. Ett ärende handlade om Vafab miljö och jag minns moderaten Gustaf Carlström prata om soptrappan och att han och vänsterns Magnus Ahlkvist  märkligt nog var överrens. redan där borde jag anat att detta inte var ett normalt sammanträde; Först Lucia, sedan var Magnus och Gustaf överrens och dessutom skulle jag besöka talarstolen. Twilight Zone.

Ärendena därefter gick fort och äntligen var det min tur. Jag är en människa som måste vara förberedd och insatt i det jag ska tala om för att verkligen kunna få fram det jag vill. Detta ärende hade jag förberett mig för sedan den dag jag skrev motionen och efter att första motionssvaret kom så började jag förbereda mig för att berätta om varför QR-kodning av sevärdheter skulle vara bra. Så förberedd var jag. Jag hade fått en del råd inför sammanträdet, bl.a. om att skriva ned vad jag skulle säga. Men jag skulle bli mer nervös och känna mig dum om jag glodde ned på ett papper och läste innantill, så jag hade gjort i ordning ett par punkter som stöd och kört vad jag skulle säga ett flertal gånger i skallen.
Jag trodde jag skulle vara mer nervös men gamla Mårten dök upp strax innan jag skulle upp och sade åt mig att skita i vad folk ansåg om hur jag gjorde ifrån mig och istället se till att få fram det jag ville säga.

Förvånansvärt gick det bättre från början än jag trodde och ledamöterna som tittade på mig var inte så skrämmande som jag fått för mig. Faktum är att ett par allianspolitiker, som jag tidigare inte haft helt positiva tankar om, såg riktigt intresserade ut och då jag mötte deras blickar så kände jag ett stöd och det imponerade lite på mig. Troligen var det för att det var första gången för mig och jag gick fram i ett ärende som faktiskt inte var egentlig partipolitik, men det kändes bra. Jag minns inte riktigt hur jag sade det jag sade men jag fick med alla källor jag länkat till och tyckte jag fick fram den kritik mot motionssvaret jag hade på ett bra sätt. Främsta kritiken var att det i svaret stod att det skulle bli dyrt, men det fanns ingen som räknat på egentliga kostnaden och svaret var helt klart skrivet av en som inte riktigt hade kläm på vad QR-koder är.
Efter min stund i talarstolen applåderade församlingen, som brukligt är efter att någon debuterat i talarstolen. Jag hade till mina partikamrater bett om att försöka få fram att jag inte ville det, men ingen lyssnar ju på mig :) Jag tycker det är en liten fjantig sed, men det beror kanske mest på att jag blir så osäker själv. Samma sak efter ärendet var avslutat och folk sade till mig att jag gjort bra ifrån mig. Jag kan verkligen inte ta emot beröm och det beror inte bara på osäkerhet eller att jantelagen sitter hårt i mig, det bara är så och har alltid varit så och kommer alltid vara så.

Mona Örjes (ordförande i Upplevelsenämnden) gick fram efter mig och förklarade varför hon tyckte att motionen skulle avslås (just ja, jag var ju tjänstgörande, så jag fick yrka bifall till min motion också :) ). Hennes svar kändes väldigt luddigt och jag och replikerade på en del saker. Så nu vet jag hur det känns och jag vet hur mikrofonerna fungerar i KF-salen :)
Efter det var flera ledamöter framme från olika partier och sade vad de tyckte. Jan Fredriksson (C) visade både att han (och kanske andra äldre i KF) inte riktigt var ajour med moderna teknologi och at han inte läst handlingarna ordentligt (Vad QR står för stod i motionssvaret, men ändå visade sig Fredriksson okunnig och kanske försökte han skämta, men det blev bara så fel). Jesper från oss i S ryckte då in med sin Ipad och visade vad QR-koder är. Han förklarade på ett bra och roligt sätt och scannade in den extra QR-kod jag hade med på det utdelade pappret. Den ledde inte till någon länk utan när man scannade den fick man fram texten "Rösta ja till Jespers och Mårtens motion om QR-kodning" istället.
Jesper fick Fredriksson att förstå lite mer och troligen fattade även Bengt-Åke Gelin (M) vad QR-koder var för efter Jespers anförande gick Gelin fram och yrkade återremiss av ärendet, vilket även blev det beslut vi tog. En halv seger men jag undrar ändå hur utgången blev om vi gåt till beslut. Fast, känner jag politiken i Enköping rätt hade ingen i alliansen röstat mot sitt parti, även om de tyckte idén var bra.

Angående hur vissa allianspolitiker förändrades i mina ögon så kom en moderat fram till mig efteråt och bad om ursäkt för sina allianskollegers okunskap i ämnet och även det var en sak jag inte kunnat föreställa mig innan. Så jag var helnöjd med kvällen och kände mig lite stolt som vågade gå fram och även replikera och att vi fick ärendet återremitterat. Nu vet jag att man inte dör av att tala inför KF, så det kanske sker igen :)

Efter att "mitt" ärende var avslutat så behövde jag gå ut ett tag och komma ned lite och siktade in mig på att lyssna på den interpellation som Magnus Ahlkvist (V) hade lämnat in till Monica Avås (moderat skolnämndsordförande). Och det blev en konstig debatt.
Väldigt många gick fram för att säga sin åsikt, en del gick fram och sade något av det mest flummiga jag hört i KF-salen (från både majoritet och opposition) och ordförande försökte styra i det hela. Tyvärr styrde han för hårt och då Neil Ormerod (V) krävde att Avås skulle svara på hans inlägg så tystade ordförande debatten genom att säga att det inte var en budgetdebatt och att han inte skulle kräva att Avås svarade. Men en interpellation om Moderaternas "kraftiga uppräkning" av skolans budget borde vara en interpellation som ska skapa en diskussion om budgeten. Jag tycker KF:s ordförande verkar vara en trevlig prick men ibland känns det som han tror att hans jobb är att korta ned KF-sammanträdena genom att bl.a. strypa debatter. Sedan kan jag förstå att debatter kan trötta ut vissa men det finns en demokratisk mening med att alla ska få säga sitt och få fråga meningsmotståndarna saker.

Slutkänslan är iaf att jag kände mig nöjd med KF denna gång. Trots lussefirande och andra konstigheter. jag såg att filmen från KF ligger ute på hemsida. jag tänker inte länka till den och jag tänker inte se mig själv tala, det är jag för självkritisk för. Helst önskar jag att filmen mystiskt bara försvann.
Mina betraktelser idag handlade mycket om mig, men det var ett speciellt sammanträde för mig och jag hade lite svårt att 100% fokusera på allt annat. Nu är det bara att vänta på ett nytt remissvar på denna motion och remissvar på motionen om källor. Då kanske jag dyker upp igen i talarstolen :)