tag:blogger.com,1999:blog-5578002225344568181.post7393508189010638068..comments2022-12-13T13:24:23.607+01:00Comments on Mårten(s) tankar: GlutamathysteriMårten Wedebrandhttp://www.blogger.com/profile/03222170990836911222noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-5578002225344568181.post-53256512839766504762008-11-19T11:56:00.000+01:002008-11-19T11:56:00.000+01:00Visst är det troligen så. Vi i Socialdemokraterna ...Visst är det troligen så. Vi i Socialdemokraterna vill att det ska göras en större undersökning av skolmaten i kommunen. Vad ger vi egentligen barnen och vad ger vi dem inte? <BR/>Vi i kommunen lägger skamligt lite på skolmaten. 2007 kostade skolmaten 3890:- per elev och år i kommunen, vilket är klart lägst i länet och dessutom väldigt lågt sett till hela riket. <BR/>Kan vi verkligen få bra, näringsriktig mat för denna peng? <BR/><BR/>Dessutom bör skolans hälsoarbete sträcka sig längre än till skolmaten. Mer häsloarbete i klassrummen, inget godis eller läsk i cafeterior på skolorna mm.<BR/>Många barn får tyvärr inte en fullgod måltid hemma på kvällarna så då bör skolorna se till att de får all näring de behöver i skolmåltiderna. Det finns andra tillsatser som man bör se över; bl.a. anser många att salt är den stora hälsofaran för barn. Inte bara för att de får i sig alldeles för stora mängder utan även att saltet bidrar till att barnen dricker mer och då ofta sötade drycker. <BR/><BR/>Så visst finns det skäl att tro att skolmaten är för dålig. Och om vetenskap eller den undersökning vi hoppas på kommer fram till att glutamat och andra tillsatser ska bort från skolmaten så ställer jag mig bakom det.Mårten Wedebrandhttps://www.blogger.com/profile/03222170990836911222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5578002225344568181.post-724518337913477182008-11-19T11:29:00.000+01:002008-11-19T11:29:00.000+01:00Hej!Jag tror inte att det mest väsentliga är om Gl...Hej!<BR/><BR/>Jag tror inte att det mest väsentliga är om Glutamat som sådant är skadligt. Glutamat är ett symtom på att maten är näringsfattig. Det används som smakförstärkare i framförallt halvfabrikat och KAN därför användas för att göra maten smakrik trots att den saknar riktiga närings- och smakämnen.<BR/>Tänk dig en ärtsoppa, som spätts med dubbel mängd vatten för att få ut mer "mat", och som man tillsätter glutamat och förtjockningsmedel till. Den soppan kommer troligen att smaka (nästan) lika mycket ärtsoppa som "riktig" ärtsoppa, men den kommer att innehålla mindre näring och energi.<BR/>Bruket av Glutamat i skolkök är alltså troligen ett symtom på att maten innehåller mindre än man kan önksa åt våra barn och ungdomar.Anonymousnoreply@blogger.com