söndag 16 februari 2014

Mina frågor till vår näste statsminister

Igår var det Blommans födelsedag och för första gången firade vi i S här i Enköping Blommandagen till hans ära. Leif "Blomman" Blomberg var ju från Enköping och blev sedermera Metallordförande och biträdande minister.
 
Vi fick fint besök av Stefan Löfven, den man jag hoppas blir Sveriges nästa statsminister. Det var första gången jag såg och hörde honom i verkligheten och han ger ett annat intryck så än på TV. Något som självklart är positivt men även kan bero på att man sällan ser honom under lättsammare former på TV. Det gör man ju inte med nuvarande statsminster heller och han kanske är en avslappnad och kul kille privat eller vid liknande evenemang som det vi hade igår, men det tror jag inte.
 
Det skulle finnas utrymme för lite frågor till Stefan men att sitta och lyssna i ett rum med dryga 100 personer skapade som vanligt obehag hos mig så jag smet iväg efter Löfven talat klart. Det kändes inte som om jag kunnat ställa de frågor jag hade ändå och det var bara för jobbigt.
 
Men jag ställer dem här. Inte för att jag tror Löfven läser min blogg (eller snarare vet jag att han inte gör det), men jag vill genom mina frågor lyfta ett par saker som jag anser är viktiga inför valet. Allt handlar nästan bara om skola och jobb, men det finns annat som är mer viktigt för mig. Det är två frågor med en del bifrågor som jag hade tänkt försöka ställa igår.
 
 
1. 2012 dog ca 300 personer i trafiken i Sverige. Samma år tog 1523 personer livet av sig. Utöver dessa självmord rapporterades ca 8000 självmordförsök in, men där är mörkertalet stort då allt inte kommer fram. Även en del trafikdöda beräknas vara självmord.
Cirka 150 av självmorden 2012 begicks av ungdomar mellan 15-24 år, utöver det beräknas det att ungefär 10 ungdomar under 15 år tar sitt eget liv varje år.
 
Det är skrämmande siffror. 5 gånger fler döda via självmord än i trafiken. Statistik visar att självmorden minskar, men i en grupp ökar självmordförsöken, gruppen unga flickor och kvinnor. I denna grupp ökar även självskadebeteendet. Vi ser även i lokala undersökningar i skolan att det är vanligt med självskadande och att många ungdomar mår dåligt i skolan.
 
Nuvarande regering har satsat ca 100-150 miljoner per år på trafiksäkerhetsforskning. På suicidspreventionsforskning satsar man enbart 3 miljoner. 5 gånger fler självmord och man satsar 1/50 av resurserna på forskning för att minska självmorden.
Experter inom psykiatrin och suicidpreventionen säger att det finns många sätt att få ner självmorden (och försöken) men att det krävs mer forskning och mer pengar för att genomföra det som behövs.
 
Min fråga är följande;
Om du, Stefan Löfven, blir statsminister i höst, kommer du då att satsa mer på suicidpreventionsforskning och annat för att minska självmorden, självmordsförsöken och självskadebeteende, både hos unga och den äldre generation som också är överrepresenterade i självmordsstatistiken.
Jag förstår att du enkelt kan svara att detta är ett problem som vi kan titta på och liknande mumbojumbo, men har vi i partiet några konkreta planer och tankar inom detta område? Om inte, varför är det då?
 
 
 
2. Nuvarande regering har gjort livet värre och fattigare för bl.a. sjuka och pensionärer. Jag är själv långtidssjukskriven sedan dryga 10 år och närmar mig nu min andra utskrivning från sjukersättningen. S säger att man ska riva upp bortre gränserna i sjukersättningen, vilket förvisso är bra men hur snabbt kommer ni i en S-ledd regering att ändra på nuvarande regler? Hur prioriterat är denna fråga?
Även den ekonomiska biten måste förbättras för sjuka (både sjukskrivna och de med sjukersättning) och pensionärer. Under de senaste 10 åren har garantipensionen ökat mindre än en normal 2-rumslägenhets hyra har gått upp. Även andra priser ökar i takt med att friska, arbetande personer fått mer i lön och mindre skatt. De sjuka och gamla halkar längre och längre efter.
Jag kan ta mig som exempel. På de tio år jag varit sjuk och boende i min lägenhet här i Enköping så har min hyra höjts lite drygt 1000:-. Under samma period har min sjukpenning sänkts 500:-. Så redan där har jag förlorat 1500:- i månaden. Nu får jag bostadstillägg på ca 600 i månaden av Försäkringskassan eftersom min SGI är så låg. Moderatregeringen, som hatar bidrag har fått lov att införa detta bidrag för att de skurit så mycket i de sjukas ekonomi. M skapar ett bidragsSverige, samma sak som de säger sig hata.
Ett exempel är just hur SGI: räknas. Förut räknades den upp efter löneutveckling på det jobb man sjukskriven från, så är det inte nu. Nu räknas den upp ( eller ner när ekonomin inte är bra) på liknande sätt som garantipensionen. Det räcker inte
 
Garantipensionen har även den ökat för långsamt i Sverige. En ogift person under 65 års ålder får som mest 7881:- i månaden INNAN skatt. Sedan täcker bostadstillägg upp stora delar av hyran (upp till 5500:-). Alla som har lite vett i skallen ser att det är alldeles för lite. Priser, hyror mm ökar mycket mer än garantipensionen gör. Sjuka och gamla halkar allt längre efter. Många med sjukersättning har inte råd med tandläkarbesök, ny TV om den de har går sönder, reparationer av sin bil etc etc.
 
Jag kan inte tänka mig att vi i Socialdemokraterna vill ha ett sådant Sverige. MEN... kommer vi göra något åt det om vi får makten? Kommer vi att höja garantipensionerna? Det behövs en kraftig höjning för att det ska bli bra och rätt. När sker det i  så fall?
Vad har S för planer för att hjälpa de med svagast ekonomi så att de får ett drägligare liv?
Jag undrar dessutom om tidsbegränsad sjukersättning kommer att återinföras. En sådan med den möjlighet till hjälp att komma ut på arbetsmarknaden, som nu kommer in månaderna innan utförsäkring, skulle kunna bidraga till ett mindre stressfullt sätt för sjuka att ha möjlighet att börja arbeta igen.
 
 
 
Nu blev frågorna längre än om jag tagit dem muntligt, och jag räknar inte med svar. Jag kommer skicka länken till detta inlägg till Stefan och en del andra som jag känner till inom partiet som arbetar eller har arbetat med dessa frågor. Men en liten oviktig skit som jag får väl leva med mina obsvarade frågor fram till valet...
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

Tor-Björn sa...

Bra skrivet!
1:an är klockren.
2:an....hm...där nöjer jag mig egostiskt med om vi pensionärer får betala samma skatt som löntagarna.
För övrigt tycker jag att även du som "en liten oviktig skit" borde kunna få ett svar från Lövén.

Mårten Wedebrand sa...

Kul att du läser min blogg Tor-Björn, hoppas allt är bra med dig.

Jag har sänt iväg mail till följande i partiet för att försöka få svar eller hjälp till svar;

Stefan (partiledare)
Carin Jämtin (partisekreterare)
Tomas Eneroth (V. ordf. i Socialförsäkringsutskottet)
Veronica palm (företrädaren till Eneroth under förra mandatperioden)
Pyry Niemi (Riksdagsledamot från Bålsta som jag känner)
Ardalan Shekarabi (Siter i VU och är vårt förstanamnpå riksdagslistan i Uppsala län och dessutom ett av de stora framtidsnamnen i partiet)

Så om Stefan Löfven inte har möjlighett svara själv så kanske någon av de andra har tid och möjlighet :)