söndag 26 oktober 2008

Vårdnadsbidrag, tyvärr

Som väntat (tyvärr) så antog kommunfullmäktige förslaget om införande av vårdnadsbidrag fr.o.m. 2009.
Jag har skrivit om det tidigare och många andra har skrivit om det, så jag tänkte inte bli långrandig. Jag har dock ett par reflektioner att dela med mig. Jag såg stora delar av kommunfullmäktige liveenkoping.se. Nu i efterskott kan man se hela kommunfullmäktige på http://www.enkoping.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=1421 .

Om nu kontakten mellan barn och dess föräldrar är så viktig att vårdnadsbidrag ska införas - varför ger man då folk möjlighet att få bidraget trots att de själva inte tar hand om sina barn? Som det blivit utformat kan de anställa Au-pairer för att ta hand om sina barn, Au-pairer som de dessutom kan dra av som hushållsnära tjänst. Även mor- och farföräldrar kan ta hand om barnen och ändå ge rätt till vårdnadsbidrag.
Det finns bättre sätt att få föräldrar att stanna hemma hos sina barn, om det är målet. Förläng föräldrapenningen och gör allt för att båda föräldrarna ska utnyttja den. Jag är inte helt säker på att jag skulle vilja lagstadga om lika uttag av föräldrapenningen, det finns andra sätt som jag anser vore bättre. Oavsett hur man lägger upp förlängd föräldrapenning så skulle det iaf bli mer jämställt än vårdnadsbidraget.

Micke Bergman (kd) försökte sig på att blanda in kds övriga människohatiska politik i denna debatt och jag är glad att stora delar av kommunfullmäktige visade sitt ogillande. Nu har de iaf genomfört sitt enda vallöfte och vi får hoppas att kds siffror i alla opinionsundersökningar stämmer (och att samma utfall sker i kommunen) så vi slipper detta onödiga parti efter nästa val.

Intressant förresten att kommunalrådet Anna Wiklund inte var där. Det kan ju bara tolkas på ett sätt och det är att hon inser att detta var ytterligare ett dåligt initiativ från majoriteten. Om hon nu är emot vårdnadsbidraget (hennes frånvaro kan inte tolkas på annat sätt) så är det synd att hon inte vågade vara närvarande och argumentera emot sitt parti. Att stå för vad man anser, även om det strider mot övriga i partiet, är för mig viktigt, både politiskt och demokratiskt.

Rolf Jönsson (s), som är ordförande i Enköpings stads (s)-förening, skriver väldigt bra om senaste kommunfullmäktige på http://web.telia.com/~u17104780/kf_ogon.htm?page=119&debatt=12192 . Han skriver väldigt bra efter varje kommunfullmäktige och är alltid intressant att läsa för oss som inte är med själva.

Inga kommentarer: