fredag 28 november 2008

Så kan man också misstolka undersökningar och statistik

Att kvällstidningar mest består av skit vet alla. Men ibland överträffar de sig själva i förmågan att med vilje misstolka saker för att få till en "bra" rubrik.


Jämställdhet är inte viktigt i förhållanden får de fram i följande artikel:
http://www.expressen.se/dejting/1.1384349/jamstalldhet-ar-inte-viktigt-i-forhallanden

Men det finns en hel del fel som gör den så otroligt ovetenskaplig.

1. Frågan som ställdes var vad som är viktigast i ett förhållande. Både män och kvinnor ansåg att respekt var det av de fem erbjudna alternativen som passade bäst. Alternativet jämlikhet valdes av färst av båda könen. Men, innebär det att jämlikhet inte är viktigt? Nej, inte alls. Undersökningen visar bara att de som utfrågades ansåg annat vara viktigare. Vi vet inte om alla hade jämställdhet som näst viktigast i ett förhållande och det då i princip var det som totalt sett ansågs viktigast.

2. De som deltog i undersökningen var alla singlar som fanns på ett kontaktforum på nätet. Kan det vara så att de är singlar just av den anledningen att de inte prioriterar jämlikhet? Vet vi om de öht haft erfarenhet av förhållanden och kunde göra sin bedömning utifrån det?

Nej, det enda undersökning visar är vad de som var med i den ansåg viktigast. Inget annat.
Men på detta sätt kan man trixa med undersökningssvar och statistik för att förvilla och ljuga för läsarna, allt i jakten efter rubriker.

----------------------------------------

Nu till något intressantare och viktigare.

Det är en demonstration mot rasism och främlingsfientlighet på torget på söndag klockan 17.00. Sedan blir det Fackeltåg till Kyrkans hus där det bjuds på pepparkaka och musik.
Jessika Vilhelmsson och Totte Wallin (tyvärr) ska tala.
Arrangörer är S, V, Mp, Fp, M, C och kd.

Jag hoppas att det blir uppehållsväder och att det inte enbart är folk från de arrangerande partierna som deltar. Det skulle vara kul att se många Enköpingsbor där öht. Samt förstås stor uppslutning av politiker.

Själv ska jag på teater 18.00. Vi i Riksteaterföreningen har föreställningen "Jekyll & Hyde" på besök. Men jag kommer delta i manifestationen så länge jag hinner innan det är dags att bänka sig och se en (förhoppningsvis) bra föreställning.

Inga kommentarer: