söndag 15 februari 2009

3 intressanta möten

Senaste veckan har präglats av intressanta möten, eller snarare 1 möte och 2 föreläsningar.

I måndags hade ABF en föreläsning i samarbete med s och v om Sverigedemokraterna. Allt från SD:s rasistbakgrund med ursprung i BSS till hur vi ska tackla det faktum att de möjligen (eller troligen) kan få mandat i riksdagen. Här i Enköping finns de redan i kommunfullmäktige och även om deras representanter är veka och ointresserade så finns de där och vem vet vad som händer efter nästa val. Tyvärr var det väldigt få som kom och lyssnade, framförallt från mitt eget parti och det tycker jag är lite svagt. Visst, det var mycket annat under veckan men det hindrade inte att det från v kom flera "tyngre" namn. Undrar om vissa tar detta med SD för lätt?

I onsdags var vi i NFG inbjudna till Skolstaskolan för att diskutera Ekolsunds förskolas framtid. Det var en föräldragrupp som bjöd in och vi var sex politiker som dök upp (varav fyra från oppositionen). Tyvärr kom inga av de som jobbar på förskolan och inte heller EP, vilket var synd för föräldrarnas skull. Föräldrarna verkade tro att det redan är beslutat att förskolan ska läggas ner och lyssnar man på skolchefen och nämndens ordförande Örjes så kan jag förstå att de tror de. Men vi i nämnden har ännu inte diskuterat detta och inget är beslutat än. Därmed inte sagt att skolan inte läggs ner, allt hänger på ekonomin, pedagogikmöjligheterna och ev. ombyggnadsmöjligheter av det hus förskolan ligger i.
Jag hoppas att föräldrarna fick ut något av mötet. Jag fick det iaf och ska nu hålla kontakt med de i föräldragruppen som erbjudit sig att hjälpa till med ekonomiska kalkyler. En annan intressant sak på mötet var att den representant som fp skickade inte sitter själv i NFG och inte visste så mycket om förskolan alls ändå lovade att fp ville att förskolan skulle vara kvar. Undrar om hennes tankar representerade majoritetens på bästa sätt.

I fredags var jag på föreläsning på Ljunggården. Håkan Wall (som f.ö. deltagit i båda de andra två mötena jag skriver om) höll en föreläsning om Bahco med utgångspunkt från sin bok. Han skulle hålla på i ca 1 timme men han är fascinerande och engagerad och kunde hålla på hur långe som helst utan att åskådarna tröttnade. Nu ska man startat en studiecirkel på Ljunggården om Bahco och det är förbaskat bra. Många äldre i Enköping har egna erfarenheter av Bahco och männen runt företaget och att få samlas i en studiecirkel och diskutera Bahco kommer både bli roligt för dem och det är dessutom viktigt med den sociala gemenskapen det ger.
Efter att ha läst i Håkans bok och efter föreläsningen inser man hur mycket Bahco och JP Johansson har betytt för Enköpings utveckling. Tyvärr lär skolorna i Enköping ut väldigt lite om detta och även många som bor i stan känner bara till JP som skiftnyckeluppfinnaren men det är så mycket mer än det som han har uppfunnit. Öht är det alldeles för lite hembygdskunskap i skolan. Visst är det otroligt viktigt att kunna den världshistoria men jag slås alltmer av tanken att en större del av historiekursen (eller samhällskunskapen) i skolan ska handla om den mer lokala historian. Alla blir inte kvar i stan vid vuxen ålder, men det är ändå viktigt att förstå sin historia för att kunna förstå sin framtid.

Inga kommentarer: