söndag 22 februari 2009

Straffarbete Moderaternas modell

Ser i SvD (eller egentligen finner jag denna nyhet på annat håll hos en som hänvisar till SvD, själv läser jag inte SvD) att Moderaterna vill införa straffarbete för ungdomar som fälls för vissa brott. Det ska ersatta böter, förutom i de fall där ringa böter utfärdas (ex. cykla utan lyse). Moderaternas talesman säger att det inte är straff nog med böter då det är föräldrarna som får betala eftersom barnen inte ha inkomst.
Men är det verkligen fel? Föräldrarna har ju ansvar för sina barn och kan inte föräldrarna lära sina barn skilja på rätt eller fel så kanske de också ska känna på lite när barnen bryter mot lagen. Hur de sedan gör upp betalningen sinsemellan är inget vi ska lägga oss i.

Redan idag finns ungdomstjänst för domstolarna att tilldöma om böter anses för lågt straff och fängelse för strängt straff. De som döms till ungdomstjänst kan välja att betala ett högre bötesbelopp för att slippa undan straffarbetet. Fast den främsta orsaken till varför de hellre betalar högre böter är att bötesstraff fortare försvinner ur belastningsregistret än ungdomstjänst.

Sedan måste man fråga sig vilka jobb de straffade ska utföra. Ska de ha straffarbete för straffets skull och bara tvingas göra skit eller ska de göra samhällsnytta och samtidigt lära sig vad deras brott ställer till med? Det skrevs att klottrare kanske skulle sanera klotter. Jag hoppas att det inte är sitt eget klotter de ska sanera då tid mellan brott och verkställande av straff kan vara orimligt långt. Dessutom tar man ju då jobb från de klottersaneringsfirmor som finns. Vem ska ersätta dem och vem ska stå för det som det kostar att låta ungdomar sanera istället? Tvivlar på att medel mm samt personalkostnad för de som övervakar straffarbetet är gratis.
Eller är det tanken att de dömda ungdomarna ska skotta snö och kratta rabatter för att spara kommunerna pengar (men samtidigt göra folk arbetslösa?)
Dessutom nedvärderar Moderaterna det arbete som många människor utför idag om de anser att dömda ungdomar kan utföra det istället. Men det är ju iofs så deras syn på samhället är.

Vem ska besluta vad ett bötesbelopp är värt i kroppsarbete? Ska ungdomarna få jobba den tid ev. böter motsvarar i arbetstid? Hur jämnställer man klottersanering, krattning och jobb på ålderdomshem eller annat som kan tänkas bli de straff man kommer utdöma?

Nej, detta är en urusel idé. Jag vet att Bodström gillar den men hans syns på straff och brott stämmer sällan överrens med den jag har, så det säger inget. Jag är helt säker på att Moderaternas egentliga tanke är att de anser böter vara för lindrigt och att de vill straffa med straffarbetet, inte utdöma det för att ungdomarna ska lära sig något. En annan alternativ tanke som togs upp där jag först fann nyheten var att allt för många Moderater har kriminella barn och det börjar bli dyrt att betala all deras böter, vad vet jag :).

Passar förresten bra att detta förslag kommer i samband men Ipred-lagstiftningen. Nu kommer föräldrarna slippa beta de böter barnen får för illegal nedladdning och istället kommer vi få se nedladdande ungdomar i orangea straffdräkter stå och gräva diken invid motorvägen.

Inga kommentarer: