måndag 26 oktober 2009

Kongressosäker

Jag har ju fått inbjudan att vara en av 30 bloggare från kongressen som startar på onsdag. Tyvärr är jag inte säker på att jag kan medverka. Tidsmässigt är det inga problem (utom just inledningsdagen då jag är upptagen) men ekonomiskt ser det inte lika ljust ut.
Vi bloggare får betala själva för all mat under kongressen och på Stockholmsmässan är det inte billigt om man vill äta något bra. Dagarna kan dessutom bli långa och något mer kan behövas ätas. Detta kanske inte låter så farligt men jag lever med knappa resurser då jag har sjukersättning med garantipension och tyvärr bor lite för dyrt för min ekonomi.
Hemma äter jag för ca 30-40:- en normal dag (detta inkluderar alla mål mat). Om jag minns rätt från tidigare besök på mässan kostar en lunch mer än en normal lunch på stan (om man inte äter en macka eller hamburgare som även de är hutlöst dyra och inte tillräckligt för en man i min storlek). Skulle jag bara äta lunch skulle dessa 5 dagar kongress då kosta en hel del. Till detta tillkommer ju även de andra målen mat samt att vissa dagar kan bli långa och därmed kräva 2 måltider på restaurang.
Till detta kommer ju även resor. Ett par kvällar skulle jag kunna få bo hos en vän i Täby och då åka kommunalt till mässan. En resa på ca 1 timme med flera byten men som sjukpensionär så har jag ju samma SL-rabatt som ålderspensionärer, så kostnaden blir inte för hög. Övriga dagar skulle jag behöva pendla från Enköping som då skulle bli dyrare, oavsett om jag väljer bil eller tåg.

Kanske låter det konstigt för många att ekonomin skulle få mig att tveka på detta med kongressbloggande. Men lever man på sjukersättning så har man inte råd med alltför många stora utlägg och då jag snabbt uträknat misstänker att extrakostnader för mig dessa dagar skulle kunna ligga på runt 1000:- så är det enormt mycket pengar för mig. Tyvärr är detta en realitet för alla med garantipension eller mindra inkomster. Vi har inte råd att köpa ny hemelektronik, platt-TV som nästan "alla" har är en ouppnåbar utopi för mig t.ex. Varje krona måste vändas på och att spara till något är i stort sett omöjligt. När jag dessutom inte vet vad som händer efter 1 juni nästa år (då min tidsbegränsade sjukersättningsperiod tar slut) så vill jag kunna ha så mycket i reserv som möjligt då jag riskerar socialbidrag (om jag inte blir frisk innan dess).

Kanske låter jag gnällig men för den som inte levt på dessa småpengar så är det svårt att förstå hur det är. Så nu väger jag fördelar med nackdelar då det gäller kongressen. Just nu väger ekonomiska aspekten över och jag kommer då stanna hemma. Visst vore en kongress kul att uppleva och visst vore det kul att träffa anda bloggare och andra partivänner än de jag träffar på här i Enköping. Men då jag inte tjänar ett öre på att blogga och en kongressbloggning bara skulle kosta pengar så ligger det nära att jag skippar det.
Jag känner att jag måste bestämma mig under måndagen så jag kan meddela de ansvariga ifall jag inte kommer. Kanske finns det någon annan som vill blogga istället.

Inga kommentarer: