söndag 5 september 2010

Scener från ett nämndmöte

Eftersom det är snart är val så kommer flera nya personer att komma med i nämnder och liknande. Jag kom själv in i Nämnden för förskola och grundskola (NFG) som ersättare under mandatperioden och det har varit intressant, kul och väldigt lärorikt.

För de som inte har nämnderfarenhet eller som inte har insyn i NFG:s verksamhet tänkte jag berätta lite om hur ett sammanträde går till i, vad jag kallar, Scener från ett nämndmöte.
Eftersom den moderata alliansen har makten i Enköping så är de fler än oss i nämnderna och ordföringarna är alla från de olika högerpartierna. NFG har denna mandatperiod en centerpartistisk ordförande.

Så... här är då lite scener från ett nämndmöte i NFG sett ur en oppositionspolitikers ögon.


Ordförande öppnar mötet och man ser på honom att han knappt kan vänta på första punkten på dagordningen.
- En ny friskola vill öppna i Enköping, säger han och innan han hinner fortsätta ställer sig en av de moderata ledamöterna upp och skriker: YESSSSS!!!!!!
Unisont säger alliansledamöterna: - JA, de får öppna.
Den socialdemokratiske viceordförande inflikar då att hon inte kan se att det gjorts någon konsekvensanalys och att det är oklart vilken pedagogik friskolan kommer använda.
En av alliansledamöterna stirrar henne i ögonen och säger:
- Det har visst gjorts en konsekvensanalys, hör här. En friskola vill öppna i Enköping. Konsekvens: De får öppna. Dessutom är både pedagogik och konsekvensanalyser som russin i en lussebulle. En del tycker det är viktigt att det finns medan vi andra inte bryr oss och ibland anser att det är bättre helt utan!
Han vänder sig sedan till en partikamrat som skrattar och "High-fivar" honom. Sedan ställer sig alliansledamöterna upp och bildar en "conga-line" och dansar fram genom sammanträdesrummet sjungandes mantrat "öppna friskola, öppna friskola, öppna friskola".

Då det äntligen lugnat ner sig i rummet går ordförande vidare med punkt 2 som är att nämnden ska informeras om hur betygsutvecklingen bland niorna i Enköpings skolor ser ut. Då den föredragande tjänstemannen berättar att Enköpings elever nu ligger en plats över snittet i landet ställer sig ordförande upp och utbrister: Jag har lyckats! Sedan springer han ut och gör 3 ärevarv runt kommunhuset skrikandes att han har lyckats, samtidigt som han gör två insändare och ringer Enköpings-Posten för att berätta om hans förträfflighet som ordförande.
Under tiden säger en av oppisitionsledamöterna att den rödgröna sidan inte är nöjda med att vi bara ligger runt medel i landet och att vi gått upp någon plats. Det kan ju lika gärna bero på att alla andra blivit sämre, inte att vi blivit bättre, påpekar han.
En av de nyare alliansledamötena håller med och säger att det kanske inte är så mycket att bli så glad över. Då blir han tagen i örat av en partikamrat som väser:
- Vi vill inte att betygen ska bli för mycket bättre. Hur ska de då kunna förbättras och hur ska vi kunna få det till att det är vi som sett till att de blivit bättre. Dessutom är det så att vi inte vill ha smarta elever, för smarta människor röstar rött och det kan vi inte ha.

Ordförande kommer samtidigt flåsande tillbaka, alldeles röd i ansiktet och försöker gå vidare med nästa punkt.
- Det finns förslag på mer pengar till skolbiblioteken.
Genast somnar två alliansledamöter. Den på rödgröna sidan som är mest drivande i frågan börjar tala om varför det är bra med skolbibliotek och varför mer pengar behövs. Han avbryts abrupt av en av de moderata ledamöterna som hytter med fingret och säger:
- Tig. Anna har lärt oss, eller...nja inte Anna utan en av de i vårt parti som kan något om politik har lärt oss följande: Inte prata kultur, för då gör du en moderat sur. Kultur är även det som russin i lussebullar. Vi för vår del ser gärna till att det inte finns lussebullar alls.
Den kristdemokratiske ledamoten inflikar:
- Dessutom behöver man bara läsa en enda bok.
- Ja, skrockar den centerpartist som inte sover, Bondepraktikan.

- Oj, säger ordföranden, jag ser att fler punkter på dagordningen är sådana som oppositionen gillar bäst. Vilken otur då att detta är sista mötet före jul och att jag sett till att nämnden får tomtegröt och skinkmacka i cafeterian efter mötet. Jag har ju barn att hämta och tvätt att pressa och ni andra kan säkert hitta på orsaker till varför vi måste skynda på. För gröt är viktigare än politik!!

Så fortsätter mötet men nu i rasande tempo och politiken kommer i andra hand och beslut klubbas igenom av moderatstyrda alliansen utan att man diskuterar frågorna i större utsträckning

Vi oppositonspolitiker tittar på varandra och skakar på våra huvuden. Alla tänker vi samma sak.
Om bara Enköpingsborna hade vett att rösta fram oss som styrande för kommunen. Då skulle betygen bli bättre, mer pengar skulle läggas på att hjälpa de som har det jobbigt, färre skulle må dåligt och vantrivas i skolan, fler vuxna och lärare skulle finnas i skolan, skolbibliotek och kultur i stort skulle få ett uppsving. överhuvudtaget skulle vi se till att vi i Enköping utbildar elever som får stora kunskaper och alla möjligheter att lyckas längre fram i livet. De som styr nu har inte alls samma mål, tyvärr.

1 kommentar:

Johan Örjes sa...

Eftersom jag är ordförande i Nämnden för förskola och grundskola vill jag bara påpeka att Mårtens beskrivning inte stämmer.

Jag tycker vi har en bra dialog och diskussion på nämnden om viktiga verksamhetsfrågor. I bland behöver dock ledamöterna påminnas om att livet består av mer än sammanträden;-)

Sedan är det så att vi har skillnader i synsätt. Vi tycker att det är föräldrar och elever som ska avgöra om det behövs ytterligare en friskola - inte politiker.

Johan Örjes (C)
ordförande Nämnden för förskola och grundskola

ps. Sanningshalten i inlägget framgår för övrigt av påståendet att jag skulle springa tre ärevarv runt kommunhuset - så långt springer jag aldrig.