tisdag 30 augusti 2011

SR är bäst


Under sommaren och semester ska man koppla av. Ett bra sätt att koppla av är att läsa. Jag håller med Juholt; man blir piggare at att läsa. Jag förstår dock inte vitsen med ljudböcker. Jag kan aldrig tänka mig att man koncentrerar sig lika bra om man lyssnar till någon annan son läser och det är svårt att gå tillbaka och kolla upp saker som man kan ha missat. Dessutom är det väl ingen vits med att lyssna på en bok om inte författaren själv läser. Nä, läs böcker på riktigt!


En sak jag gillar att lyssna på är de dokumentärer som SR gjort. Det finns flera olika typer men gemensamt är att de alla är välgjorda och går att ladda ner från sr.se. Testa och hör hur bra de är. Jag har lyssnat på flera under sommaren och en del som jag hört tidigare har jag lyssnat om på. Även sommarpratare är kul att höra, en del iaf. Många finns att ladda ned av sr och andra kan man höra direkt på nätet om man har uppkopplingstillgång. Jag har tidigare endast lyssnat till folk som jag gillar eller vet vilka de är men har upptäckt att många av de bästa sommarprogrammen är med folk man inte kände till eller som man trodde var annorlunda. Michael Bindefeldt är en av dessa. Hans sommarprat gav en helt ny bild av honom. Riktigt intressant och roligt. Samtidigt finns det flera som man får en sämre bild av. En av dessa är Ulf brunnberg som visade sig vara en riktigt jubelidiot som vill köra båt på fyllan och är emot att polisen jagar rattfyllerister, fortkörare och just de som är onyktra och kör båt. Bedrövlig och okunnig syn.

 Men dokumentärerna är bäst och berör mest. Här är mina 5 favoriter. (återigen i omvänd ordning för att spara det gottaste till sist :) )

5. Åmselemorden
En av mina favoritdokumentärer för att man får höra båda sidor av dramat. Dokumentären ger en inblick i Juhas och Maritas liv och vad som ledde till trippelmordet i Åmsele. Den bild som ges i denna kom aldrig fram i kvällstidningarna då det skedde och den förklarar en hel del.

4. Dagmar Hagelin
Hagelin försvann och mördades i Argentina under 70-talet och var länge en följetong i svenska medier. I denna dokumentär får man på ett bra sätt höra hela historien och de som intervjuas uppvisar så äkta känslor att det blir svårt att vara oberörd av den unga flickans öde.

3. Ronnie Peterssons död
F1-stjärnans olycka som ledde till hans död sitter nog på näthinnan hos alla de som såg det ske på TV för över 30 år sedan. Här får man ny information om olyckans uppkomst och vad som ledde till Ronnies död.

2. Tjörnbron
Jag var ung då Tjörnbron blev påkörd och föll ihop. I denna dokumentär får man veta vad som hände och hur folk i det lilla samhället berördes och hur livet har varit efteråt, både hos de som förlorade familjemedlemmar som föll rätt ned i vattnet och även hur livet varit för den stackare som fick skulden för det hela. En av de mest välgjorda dokumentärerna jag lyssnat på.

1. diskoteksbranden i Göteborg
Jag satt uppe i Linköping och pluggade den natten katastrofen hände. En så fruktansvärd och onödig händelse som i denna dokumentär verkligen berör och som ger ett nytt (både positivt och negativt) synsätt på det som hände.

 

Ge radio en chans. Det är ofta bättre än TV och det är definitivt bättre att SR låter folk ladda ned allt detta så man kan lyssna i lugn och ro. SvT kräver ju att du är uppkopplad om du vill se deras progeam.

1 kommentar:

ulliso sa...

Hej

Jag älskar P3 Dokumentär, brukar lyssna på dem i iPoden när jag flyger. Har lyssnat på nästan alla vid det här laget.