lördag 29 oktober 2011

De fattiga och sjuka ska stinka

EHB (Enköpings HyresBostäder) har kommit på en ny idé. Vi hyresgäster ska få betala för vårt eget varmvatten. Detta för att minska energikostnaderna för företaget och för att vissa använder sig av mer vatten än andra. Det finns en del som tycker detta är en bra idé, även partikamrater. men tänker man ett steg längre så är det en värdelös idé.

Hyran sjunker då man tar bort varmvattenkostnaden och lägger den på hyresgästen. Sedan är frågan hur mycket man kan använda sig av varmvatten innan det blir dyrare än det är nu.

De som har bostadstillägg (Sjuk- och ålderspensionärer t.ex.), bostadsbidrag och socialbidrag får pengar för hela eller en del av hyran. Dock kommer man inte (iaf inte från FK:s sida) kunna få ersättning för vattenkostnaden. Det innebär att en pensionär med bostadstillägg får 93% av hyran och får betala 7% själv. Utöver detta får de betala hela vattenkostnaden själva. Detta kommer innebära en stor utgiftsökning för de med exempelvis Garantipension. Jag vet inte vad vattenkostnaden kan komma att ligga på men jag tippar ett par hudnralappar i månaden, ännu mer om det t.ex. handlar om n ensamstående förälder med två barn.

Kanske är det meningen att de som är sjuka och fattiga bara ska duscha en gång i veckan? Hur ska de annars få råd? den självutnämnda "överklassen" kommer att gilla det iaf då de nu kan känna igen "underklassen" på deras lukt av svett och annat.


Bedrövlig idé! Men mycket är bedrövligt med EHB.

Man har konstaterat att man inte behöver alla de parkeringsplatser de hade i Romberga. Så då plockade man bort två stora P-områden. P-områden som var de enda där besökande kunde parkera. Nu finns det enbart en liten gata (Torgbacken) där det finns besökarplatser. Eftersom skolan ligger intill och lärare och föräldrar ställer sig på P-platserna, liksom boende som står där varje dag så är det ständigt fullt. Dessutom vägrar man i denna kommun att måla P-rutor så ofta står det 5 bilar på en yta där 7-8 bilar annars skulle få plats.
Nu står det dessutom bilar på en av tvärgatorna som inte har P-förbud (bl.a. står snåla bilskolan där med sina bilar istället för att de hyr P-platser). Det ser för jäkligt ut och när barn hämtas och lämnas står det bilar längs hela gatan utanför skolan. det finns inga andra platser för föräldrarna att stå på.

Den som beräknade hur många P-platser man behöver i Romberga kan aldrig ha satt sin fot i området. bedrövligt som sagt var!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror nog de som beräknar p-platser visste rätt bra hur det funkar här - men de ville åt marken helt enkelt. Den här gången tänkte man helt sonika bara till INNAN man gav sig i kast med uppgifterna och lärde sig av tidigare misstag. Förra gången de ville ta grusplanen stupade det på att den fortfarande bokades i för hög grad samt att den fortfarande användes av de boende. Den här gången fraktade de bort målburarna, slutade sköta planen och släckte till och med belysningen en tid....
Och eftersom det gick vägen denna gång ville man givetvis även åt marken vid den anliggande parkeringen: då går det ju in ännu en affär med saker i som vi inte vill köpa så ofta! Lätt fixat med samma strategi: i flera år bad många av oss här, att man skulle klippa ner mitthäcken på parkeringen så vi även kunde använda de bakre platserna, samt att åtminstone varannan lyktstolpe på parkeringen kunde tändas, så bilarna fick stå ifred. Men nej, "Inte en chans, det kostar jäääätttemycket pengar!" blev svaret. Men nu fanns det plötsligt pengar i massor, det räckte både till omdragning av gatans sträckning samt total ombyggnad av parkeringen!
Som jag ser det har de helt enkelt använt en rätt lyckad strategi för att få som man vill, oavsett hur det drabbar de boende. Det är rätt enkelt: se till att det du vill ha inte kan användas fullt ut och hänvisa sen till just denna brist på användning, när man lägger ner/minskar/tar bort det aktuella objektet! Och min fasta övertygelse är att hade inte grusplanen strukit med så hade inte heller parkeringen försvunnit eller ens byggts om det minsta! Detta gjordes enbart för att få mer mark till diverse sällanköpshandlare. Med så tydliga försämringar handlar det ju uppenbart INTE om service till de boende, utan något helt annat. Trist för ett såpass hårt drabbat område som Romberga ändå är... men å andra sidan har ju såna här sk problemområden inte någon överdrivet hög prioritet hos de styrande - tvärtom!
Nu är det bara hålla tummarna att EHB inte lyckas med att bryta varmvattnet ur hyran också - precis som du säger så kommer många av oss sjukpensionärer inte att klara den extra utgiften!! /Rombergabo