onsdag 30 januari 2013

Palmemordet

Snart 27 år sedan Olof Palme mördades och fortfarande dyker det upp tokiga teorier om vem som mördade Palme och varför. Detta trots att mördaren för länge sedan greps och dömdes för mordet.
Japp. för mig är det helt klart att det var Christer Pettersson som sköt Palme. Något han även dömdes för i tingsrätten. En dom som hovrätten senare ändrade. Hade vi däremot haft en mer kompetent polis så hade inte Christer klarat sig i hovrätten heller.

Av någon anledning verkar folk inte vilja tro på att en ensam galning kan ha skjutit Palme. Nej, det ska till en konspiration bland poliser, utländska regeringar mm mm för att svensken ska börja acceptera hur Palme mördades.
Trots detta är alla helt inne på att gå med på att en ensam galning mördade Anna Lindh. Märkligt. Öven om det där också fanns tokiga konspirationsteorier. Ser man dock till dessa personer med konspirationsteorier och som offentligt går ut med dem och sin ovilja att tro att Pettersson var mördaren ser vi främst två typer:
1. De rejäla galningarna - de som har konspirationsteorier om allt och även i många fall en paranoid livssyn. Det är i mångt och mycket samma personer som tror att mer övervakning i samhället enbart skulle vara till för att ha koll på vissa element och att det skulle inkräkta på personliga integriteten. Troligen går dessa i foliehattar hemma för att inte aliens eller myndigheterna ska kunna läsa deras tankar.

2. De som tjänar på det - i denna grupp ingår en del från grupp 1. De ger ut böcker och skrivelser som de även tjänar pengar på. Till skillnad från icke-galningarna (som Leif GW Persson) så gör inte galningarna det för pengarnas skull men de pengarna hjälper dem trots allt i sitt spridande av alla konspirationsteorier. Andra som GW skriver böcker som det görs filmer av. Syftet är såklart att tjäna pengar och så länge allmänheten duperas i att tro att ensam galen-teorin är osann så tjänar alla dessa författare pengar på att hitta på den ena knasiga teorin efter den andra.

Det som dock ingen annan teori (förutom den rätta, att pettersson är mördaren) kunna göra är att placera gärningsmän i området kring mordet. Jag har läst mycket om dessa teorier. Lars Krantz som såg massor av poliser som gjorde konstigheter med walkie talkies etc, Hans Holmer (som är främsta orsaken till att mordet inte klarats upp i allmänhetens ögon) skrev även han en förvirrad bok om mordet. Dock finns det ingen som på ett förklarligt och trovärdigt sett kunnat visa minsta bevis på att deras teorier skulle hålla. Christer Pettersson fanns bevisligen kring mordplatsen och det är han ensam om av alla utpekade.

Jag blev än mer säker på att det var Pettersson som var mördaren då jag började läsa psykologi på universitetet. Fakultetens studierektor vid den tiden (som även var ansvarig för psykologiutbildningen) var (iaf då 1998) en av sveriges främsta experter på gärningsmannaprofiler och liknande. han hade forskat mycket i de profiler och annat som gjordes efter mordet och lämnade den enda tänkbara slutsatsen; Christer Pettersson var mördaren.

En annan sak som är viktig att tänka på är att det numera ofta bevisats att ögonvittnesskildringar för det mesta är skit och något vittnets hjärna ändrar om. Detta har påvisats i mängder av tester och det är skrämmande vilken mängd människor som dömts (främst i USA) med ögonvittnesskildringar som främsta "bevis". Det finns tester där testdeltagarna är medvetna om att ett brott ska begås, dock inte när eller av vilket slag, och trots detta ger de helt olika ögonvittnesskildringar. Så att folk sett en massa tokigheter en kväll i februari 1986 utan att veta vad som skulle hända är ganska otroligt.

Nä, släpp detta  med Palmemordet nu. Mördaren är dömd, frikänd. död och begraven. Politiker kan mördas av ensamma galningar, både Palme och Lindh råkade ut för det.
Ge inte mer utrymme för de mediakåta som 27 år efter mordet går ut med att poliser ska ha försökt få dem att skjuta Palme och annat. Låt det vara. Palme är död, likaså hans mördare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mördaren lever fortfarande. Han heter Tom och är bilmekaniker i Göteborg.