tisdag 29 september 2015

Katalansk röra

I söndags var det val i Katalonien i nordöstra Spanien och resultatet har fått många, inklusive journalister i Sverige, väldigt frågande och jag har märkt att flera tror att Katalonien nu ska bli självständig stat efter vad svenska tidningar skrivit. Eftersom jag har lite koll på vad som sker i Spanien så tänkte jag enkelt reda ut allt.

Valet var ett val till Katalanska parlamentet. Det var inget val om självständighet eller ej. Eventuellt kommer sådant val om 18 månader men inte ens det är säkert. Det är sant att förespråkare för självständighet fick flest mandat men det är inte så enkelt som det ser ut.
Valet lockade ut en ovanligt stor mängd väljare och det sades att de som önskar ett självständigt Katalonien skulle vara orsaken till ökat valdeltagande. Trots detta så röstade över 50% på de partier som är emot självständighet (bl.a PP och PSOE, som Socialdemokraterna heter i Spanien). 47,5% röstade på Junts Pel Si och CUP som är de som önskar ett självständigt Katalonien. Junts Pel Si är en allians mellan de tre stora självständighetsivrarpartierna och bl.a. fanns fotbollstränaren Pep Guardiola på deras lista. Som fjärde namn på listan återfanns Artur Mas som är nuvarande president i Katalonien. Mas är en man som inte är populär i andra delar av Spanien. Det finns flera orsaker till detta, bl.a. de nya anklagelserna om mutor etc men även det att han aldrig pratar spanska retar upp flertalet spanjorer. Inte ens då han talar inför spanska parlamentet eller på nationell Tv talar han annat än Katalanska, något som inte är så populärt och ses som arrogant.

Det andra partiet som kan komma att bilda majoritet med Junts Pel si är CUP. Detta parti är mycket extremare än övriga självständighetsivrare. De vill inkludera södra delar av Frankrike och Valencia i ett självständigt Katalonien. Valencia är regionen söder om Katalonien och bestå norrifrån av delarna Castellon, Valencia och Alicante. Bl.a. ligger turistorterna Benidorm och Torrevieja i Valencia. Orsaken till att man vill ha med dessa i Katalonien är att man anser att det är den gamla staten Katalonien och till viss del har man rätt. I Valencia har man en egen dialekt av katalanskan, en dialekt som en minoritet talar men som står på flera vägskyltar i regionen och det är därför Alicante står som Alacant på skyltarna. Även på Mallorca talas en katalansk dialekt men tydligen vill ingen ha med dem i ett självständigt Katalonien.

CUP gick ut innan valet och sade att man inte kommer kämpa för självständighet om man inte den sidan fick majoritet både i mandat och i folkets röster. Det sistnämnda misslyckades man med och frågan är hur de nu gör. De har lite kryptiskt uttalat att kampen för självständighet går vidare, men vad det betyder vet inge just nu. CUP har även sagt att de vägrar stöda Artur Mas som presidentkandidat. Håller de sig till det kan det bli kaos i Katalonien. Junts Pel Si har inte egen majoritet och går CUP emot Mas och stöder en annan kandidat så kan det till slut bli en oppositionskandidat som får makten, eller ännu troligare så kan det bli nyval. Nu tror ingen av experterna att så sker men får CUP inget i förhandlingar med Junts Pel Si så vet man inte vad de hittar på.

Som sagt var detta inget val om självständighet och de som vill ha kvar Katalonien i Spanien visade det genom att ge de partier som vill detsamma över 50% av rösterna. Men som i de allra flesta val så fördelas ibland mandat på sätt som gör att en majoritet blir förlorare.

Vad talar då för att Katalonien blir självständigt? Egentligen ingenting. Att försöka bryta sig ur är fortfarande ett brott mot spanska konstitutíonen och nuvarande regeringschef Rajoy (PP) har tydligt sagt att självständighet är uteslutet. Även näst största parti i Spanien, PSOE, är starkt emot att ge Katalonien (eller andra distrikt) självständighet. Uppstickarna Podemos kan ten dock tänka sig att ge Katalonien lite mer än de nu har, även om självständighet inte är aktuellt för dem heller. Spanien går till Riksdagsval i december och det blir intressant att se vad de Katalaner som är för självständighet lägger sina röster.

Det finns en hel del som talar emot självständighet och jag listar mina tankar om det nedan;
- Det är ett brott mot konstitutionen och då alla stora partier i Spanien är emot det så lär självständighetsivrarna få svårt att hitta stöd. Ingen militär konflikt eller liknande är att vänta, så det behöver ingen vara orolig för.
- Regeringschefen Rajoy har sagt att om Katalonien bryter sig ur Spanien så kommer alla pensioner att frysa inne. Detta hot har skrämt många äldre som redan har det tufft ekonomiskt. Vid ett eventuellt val om självständighet kommer detta faktum väga tungt. Många gamla med minnen av Franco är även rädda att Spanien skickar in armén till Katalonien (men som sagt är detta uteslutet).
- Kataloniens ekonomi må vara bra just nu och man står för 20% av Spaniens inkomster. Men om Katalonien skulle bli självständiga så kommer de inte med i EU och troligen inte i Eurosamarbetet. Detta har lett till att många stora internationella företag har sagt att de lämnar regionen om så sker eftersom de måste vara med i EU då det gäller tullar etc. Detta skulle då innebära stora avbräck i regionens ekonomi. Likaså kommer turismen minska om man inte är med i EU-samarbetet.
- I Spanien är fotbollen det största som finns. ALLA pratar, ser på och älskar fotboll. Det finns två stora lag, Real Madrid och Barcelona och nyhetskanalerna på TV åker med dessa lag på försäsongsturneringar och liknande och rapporterar dagligen hem om vilka små nyheter som helst. Nu har spanska ligan sagt ett klart nej till Katalanska lag i Spanska liga. Många tror inte på detta och antar att det är tomma hot för man tror inte ligan vill missa El Classico. Men av allt att tyda så stämmer det ligan säger. Det finns inget i ligans regelverk som tillåter utländska lag i ligan med undantag av lag från Andorra. Barcelona riskerar då hamna utanför den fotbollens stora arena och inte få spela Champions League. Och ingen fotbollsälskare, inte ens i Katalonien, vill att landslaget som man älskar så mycket, drabbas. Detta låter kanske löjligt i våra svenska öron men fotbollen är större än religionen här nere och kommer katalanernas Favoritlag Barcelona att drabbas så kommer tveksamma väljare rösta emot självständighet.

Det finns mer som talar emot självständighet och jag är 100% säker att Katalonien framöver fortsatt blir en del av Spanien. Känns som det är större chans att engelsmännen återlämnar Gibraltar, som de stulit från Spanien, och den chansen är extremt liten.

Inga kommentarer: