onsdag 16 september 2015

Spelskandalen i ESKJag har under flera års tid berättat delar av och hintat mycket om en ”spelskandal” som skedde det året som Enköpings SK var i Allsvenskan. Tänkte skriva om det hela nu

Lite info innan ni börjar läsa. Vissa personer kommer jag att bara kalla för en eller två bokstäver. Detta för att jag både vill skydda deras namn och vill skydda mig själv

Jag ber även om ursäkt om jag blandar ihop en del perifer fakta Många år sedan detta hände och minnet rör till småsaker.


Lite bakgrundsinfo om mig först som visar att jag vet vad jag talar om då det gäller spel.

1996 skaffade jag internet och började tidigt spela på sport hos de bolag som fanns då. Innan dess hade jag spelat i flera år med SPS i London, dit man ringde in sina spel (eller skickade med vanlig post). Jag startade en mailinglista som höll på under många år där de flesta stora spelprofilerna fanns med och som hade medlemmar från hela världen. Tyvärr brakade yahoo ihop efter 9-11 och listan dog sakteliga ut då jag jagade nya ställen at starta upp den.

Jag var under denna period även tipsexpert på Allsvenskan hos en stor spelsida i Australien, Jag var även säljare på Stalltipset, tidningen som Anders Jonasson drog igång. För er som inte vet vem Jonasson var så var han mannen som drog hem 20 miljoner på V75 2009 och dog samma natt, 54 år gammal. Han var stor läromäster till i stort sett alla kommande sk. Tipsexperter på trav. Jonassons öga för hästar var otrolig. Jag minns när Unibets grundare, Anders Ström, ”bara” var ägare av Travtjänsten. Han berättade att alla de olika ”experterna” på olika telefontipslinjer satt vid samma bord på Solvalla och tittade på samma värmningar och alla var överens om att en häst såg fin ut och ringde in det. Då kunde jonasson ha sett något annat och gjort avslag på hästen och oftast fick han rätt. En magisk man som är saknad,Jag var med om att grunda en av de första stora gamblingportalerna på nätet, Gamblers domain, som tyvärr gick under då chefen spelade upp alla pengar vi fick in. Under den tiden satte jag odds på Elitserien åt två bolag, jag var även oddscompiler på div 2 fotboll för Unitedbet och Bet24h. När Unibet startade upp var jag en av de 10 som fick testa produkten innan en öppnades för allmänheten och jag har fortfarande mitt låga kundnummer (vi testare fick nummer 1-10).

När jag pluggade i Linköping drev jag en faxtidning med tips till Lången, en faxtidning som bl.a. Citytobak i Enköping prenumererade på (ni såg den kanske i butiken). Under min tid i Linköping blev jag kontaktad av grundarna av Expekt, som kom ned flera gånger och bjöd på mat. De ville ha input från en initierad spelare om hur Expekt skulle utvecklas (detta var innan de öppnade sidan) och samma sak hjälpte jag Douglas Roos med då Ladbrokes startade (men honom talar jag inte om då han lurade mig på de pengar jag skulle få för min hjälp).Jag har mycket mer om spelbakgrund att berätta men jag gör det enkelt och kort här för det är inte den inlägget ska handla om.


Under studieåren i Linköping kom jag i kontakt med ett bettingforum på nätet som vi kan kalla TN. Ägaren av detta forum kallar jag här för G. G var länken till det jag fick reda på om  ESK och spelet där. Detta utspelar sig 2003, då Enköpings SK spelade sin enda säsong i Allsvenskan.

En dag då hela TN-gänget besökte mig i Linköping så satt vid ett bord utanför Universitetet och hade möte i vårvärmen. Då ringde G:s telefon och han gick undan ett tag. Då han kom tillbaka garvade han och sade att en av de spelare i ESK som hade bakgrund i Hammarby (härefter kallas spelaren H1) ringt honom mitt under träning. G berättade då att något år fungerat som bulvan åt H1. De var gamla vänner från den tid då H1 spelade i Bajen. Spelare får ju inte spela på matcher de är involverade i och G berättade att H1 spelade vis G på ESK:s matcher. Det var några gånger i Superettan men nu under Allsvenskan skedde det oftare.

Denna gång hade H1 ringt under träningen då det stod klart att Driss El-Asmar inte skulle stå i nästa match utan Henrik Johansson skulle stå i målet. G sade att H1 kallat Johansson den sämsta målvakt som någonsin spelat i Allsvenskan och nu skulle han spela på att Halmstad skulle vinna hemma mot Enköping med mer än 1 mål (HBK-1 alltså). Halmstad stod i ca 1,40 men med handikappet så gav de runt dubbla pengarna, vill jag minnas. G sade att H1 skulle spela ett par tusen på det.

Jag blev självklart överraskad och lite chockad över det jag fick höra. Jag är gammal EIS-are och har aldrig gillat ESK. Men som alla från Enköping tyckte jag det var kul att de spelade i Allsvenskan och hade köpt ett par av deras matcher och sett via kabel-TV på mitt studentrum.

Jag berättade för G att jag egentligen var från Enköping, vilket de på TN inte visste, de hade sett mig som enbart Linköpingsbo. G berättade då mer ingående om hur ofta H1 hade spelat och att en annan fd Hammarbyspelare som nu spelade i ESK (kallas H2) också spelade hårt, men inte med G som bulvan. Det var en tredje spelare som spelade en del också men jag minns inte vem. Senare under året berättade G att en av de utländska spelarna i ESK  spelade mot dem via G också. Jag fick aldrig den spelarens namn, men det smeknamn G hade på honom avslöjade vem som menades.

Veckan efter Halmstadsmatchen hade jag kontakt med G igen. Han berättade att han fått ett samtal från H1 där han var så förbannad att ESK gjorde ett sent mål men han själv var inte på planen när så skedde. Samtidigt spelade han på att Djurgården skulle vinna mot ESK. Återigen handikappspel. G sade åt mig att spela Djurgården -1, vilket jag gjorde och det satt ju enkelt. G berättade att han själv hade spelat ett par tusen på -2 till DIF och då de gav över 1,50 rakt ut så borde -2 gett runt 3-4 i odds. Veckan efter var det samma sak med bortamatchen mot Malmö och då satte jag ännu mer och fick en av de största vinsterna jag någonsin fått.

Nu är det iofs inte konstigt att ESK förlorade dessa matcher men det kändes ändå fel att spelare i ESK spelade mot sitt lag. Jag lät det dock vara för stunden för jag hade ju vunnit en del. Jag träffade G igen i juni och han visade då ett SMS han fått från H2 (som nu även hade G som bulvan) där han ville ha spel på Elfsborg borta mot ESK. ESK hade just vunnit sin första match (borta mot Helsingborg) och det var ganska jämna odds i matchen. Elfsborg gav väl 2.25 eller mer. Jag kände att det var så konstigt att H2 nu spelade via G och frågade ut G om det verkligen var sant. G intygade att han det var så och sände över kopia på SMS:et inklusive telefonnumret det kom från till mig. G sade att han satt spel både åt H1, H2 och en till på denna match.

Jag är ganska säker på att jag har kvar mailet i min gamla mailklient, så om någon tvivlar kan detta kollas upp. H2:s  telefonnummer stämde också. Om det var ett äkta SMS kan jag inte svära på men det känns lite mycket att G skulle hittat på sådant för att lura mig. G var en manipulativ jäkel som hade en vinst i att få mitt förtroende men jag kan inte tänka mig att han förde mig bakom ljuset då det gällde detta.

Mitt samvete satte igång och jag bestämde mig för att kontakta ESK om det hela. Jag kollade först att numret jag fått stämde och ringde skyddat till den mobilen SMS:t (enl. G) hade kommit ifrån och det var H2 som svarade. Så jag tyckte mig ha bevis. Jag kontaktade ESK och fick prata med Göran Olsson, som väl då var sportchef eller liknande. Jag var anonym och lite hemlig om vad jag visste. För samtidigt som jag ville att det skulle stoppas då risken fanns att spelare inte gjorde sitt bästa, så ville jag inte riskera att G fick reda något så jag inte fick jobba vidare med TN.

Göran Olsson var dock totalt ointresserad av det jag berättade och sade med sur ton till mig att om jag hade bevis så skulle jag gå till Fotbollsförbundet för enl. honom var det jag sade skitsnack. Jag ville dock inte vända mig till SvFF eller media eftersom jag trots allt var Enköpingsbo och inte ville att ESK skulle få mer skit. Dessutom hade jag då inte kunnat vara anonym på samma sätt och troligen inte fått vara kvar på TN, då G berättat allt i förtroende. Nu efteråt var det dumt eftersom jag ändå inte fick pengar eller fortsatte med TN men då var det tanken att det skulle finansiera studierna så jag slapp ta lån sista året på universitetet.

Det jag berättade för Göran Olsson var att spelare i truppen spelade mot ESK i flera matcher och att jag kunde fixa bevis om han var intresserad. Nu var han inte det och lite efter började jag känna mig sämre för att bli 100% sjukskriven i september så jag hade annat att bekymra mig om. Jag hade dessutom inte så mycket pengar ett tag och ingen energi så jag spelade inte så mycket. Inför sista kontakten med G, inför sista EM-kvalrundan i oktober, påstod G att H1 med avsikt ordnat straff i en match (minns inte vilken) och att den utländska spelaren gav bort en straff med flit borta mot Djurgården. En straff som DIF missat. Detta lät inte helt otroligt eftersom jag nästan dagligen fick tips från spelbekanta om uppgjorda matcher (även i Sverige). Detta var en period då spelbolagen var dåliga på att upptäcka konstiga spelmönster. Nu är bolagen bättre när organisationer som Federbet mm finns.Sedan oktober 2003 har jag inte haft kontakt med någon från TN (inte medvetet iaf) och jag vet inte var G och hans kompanjoner tog vägen. Det ryktades om att G satt inne och att han återvänt till sitt gamla hemland. Jag vet inte men han försvann från spelsidor mm.


Min värdering av det G berättade för mig är att han var 100% ärlig. Infon om Driss kom till honom innan det stod i media, telefonnummer mm stämde.

Det ovan är de fakta jag kommer att presentera. Privat kan jag ta mer med folk jag känner. Det jag skriver nedan är enbart mina åsikter och känslor om en del och detta kan ju eventuellt i

Min åsikt om detta är att H1 och H2 verkligen spelat stora summor på ESK-förluster. Jag är även övertygad om att en del andra spelare satte pengar också. Om detta spelande kom sig av att de visste att de var värdelösa eller om det var verkliga läggmatcher kan jag inte svara på men efter att ha lärt mig mer om (och sett flera) matcher som verkligen varit läggmatcher så lär man sig se vissa mönster och enligt min uppfattning så spelade ESK ett par sådana under 2003.

Jag ångrar nu att jag inte gick vidare med detta men jag hade andra bekymmer som tog ork från mig. En liten tanke jag haft efter detta är att mitt samtal med Göran på ESK:s kansli kanske ändå tog skruv då H2 spenderade många matcher utanför startelvan efter det.Ni får göra er egen bedömning. Jag har berättat det mesta och visat vad jag anser iaf. Ni ska även veta att läggmatcher förekommer i stort sett dagligen och det förekommer både i Sverige (på alla nivåer) och i stora ligor, Champions league, landskamper mm. Det är dumt att vara naiv och inte tro att sådant finns. Bara häromdagen var det en mycket trolig läggmatch i en EM-kvalmatch t.ex. Spelbolgan märker oftast mönster snabbt, men inte alltid.

Inga kommentarer: