lördag 3 december 2016

Gör Kommunfullmäktige roligare

Under alla år som jag varit politiskt intresserad så har det från politikerhåll klagats på att allmänhetens intresse att se Kommunfullmäktige på plats är så lågt. Vi i allmänheten bryr oss inte, tolkar man det som.

men jag tor att det helt enkelt beror på att det är fruktansvärt tråkigt att se på KF. Det är inte mycket roligare att vara med politiskt på dessa möten. Så jag har ett par förslag som ska modernisera KF och göra att publiken kommer.

1 - Direkt man kommer in i Fullmäktigesalen så ska man se vilka som är vilka. Som det är nu ser moderater, Sverigedemokrater och Sossar likadana ut. En del män har kostym eller kavaj som är ett förlegat och gammalmodigt sätt att vara "fin" på och med. Istället föreslår jag lagtröjor. Alla Sossar har en röd tröja med ros på, alla moderater ska ha blå enhetliga tröjor etc. etc. Då ser man direkt vilket parti någon tillhör och allt blir lättare och bättre för publiken.

2 - Tillåt applåder och hejarop efter att någon talat eller på annat sätt yttrat sig i salen. Om man inte vill att politiker ska klappa alla sina kollegor som är framme i talarstolen så låt åtminstone publiken få applådera. Svensk fotboll var under lång tid en tyst tillställning utan hejarklackar och det var först då det blev mer liv som publiken återvände till arenorna. Samma sak kan ske med KF.


3 - Flera sporter, såsom dart, har Walk-on music inför matcherna. Varje spelare har sin låt som spelas då de närmar sig spelplanen. Man har försökt med detta i flera olika sporter och nu är det dags för politiken.
För att få mer liv och en roligare KF-upplevelse så får varje politiker välja en låt som blir "deras". När de sedan tar den korta vandringen upp till eller från talarstolen så spelas denna låt samtidigt. Tänk er Magnus Ahlkvist gå fram med "Eye of the tiger" pumpande i bakgrunden, Matz Keijser kan gå fram till "Vill inte bli som er" av Månsken, Någon från SD kan ha Idas sommarvisa etc. Om någon politiker inte vet vilken låt de ska välja så kan jag hjälpa till att hitta en som passar deras personlighet.


Jag har fler idéer, men detta är iaf en början till att göra KF roligt att se på.

 
En annan idé jag har är att man borde återinföra Borgmästartiteln i Enköping igen. Helena Proos har ju titeln Finanskommunalråd, som inte enbart betyder att hon har hand om kommunens ekonomi. Men både hon och hennes minion från Nystart kallas ju kommunalråd och likställs genom detta trots att Helena är den som har störst ansvar och bestämmer mest. Låt därmed henne bli Borgmästarinna Proos, så kan Wikman kallas råd fortfarande. Då blir det en statusskillnad som gör klart för alla vem det är som är den stora ledaren.

Inga kommentarer: