måndag 2 januari 2017

Opublicerade insändare del 2

Under december besvarade jag en insändare av en person som kallar sig "Åke Tråk Svensson" och fick ett svar tillbaka som var rörigt och konstigt. Jag valde då att visa att människan antingen ljög eller fått allt om en förvirrad bakfot genom att förklara hur jag visste att det denne skrev inte var sant.
Denna skickades också in strax före jul men kom aldrig med i tidningen., Att en insändare inte kommer med stör mig inte på något sätt. Men då denna signatur skriver mycket och mest rent blaj så hade det varit kul att visa hur jag fått fram att människan snackade mer blaj än någonsin. Det finns för övrigt ingen Åke Svensson i Enköpings kommun (eller i Håbo), så personen skriver under signatur trots att den låstas att inte göra det genom att välja ett "vanligt" namn.
Till på köpet uppmärksammades jag på vem Åke Svensson kan vara och efter att själv kollat upp hur och vad personen skrivit, delat med mig av dessa tankar och fått ytterligare ett tips å att det är samma person som den första tipsade om så blev jag lite intresserad.

Dessa personer pekade ut (oberoende av varandra) att det troligen är en partikamrat som skrivit insändarna under pseudonym. Efter att studerat vad Åke och den utpekade skrivit om och hur de brukar skriva är jag benägen att tro att dessa personer har rätt.

Här är mitt svar till "åke" iaf:I sitt svar på min insändare så har faktiskt Åke Tråk rätt. Det måste jag erkänna. Tyvärr har han/hon endast rätt i att jag inte var med i bilen. Så jag har ingen aning om Åke hittar på eller råkade lyssna på en oseriös radiokanal som for med osanning.

Vad jag däremot har en aning om är att ingen förskola i Södermanland ställde in luciafirandet pga religiösa skäl. Hur jag vet det? Jo, jag har kontaktat samtliga verksamhetschefer och förvaltningschefer inom förskolan i de nio kommunrna i Södermanland. Jag ställde dem frågan om de något Luciafirande ställdes in på någon förskola (privat eller kommunal) och vad orsakerna i så fall var. Jag har hittills fått svar från alla utom två förskolor, en privat i Flen och en kommunal i Nyköping. Så visst kan det vara så att en av dessa ställde in pga att man inte ville stöta sig med andra religiösa grupper. Men sannolikheten för att det skulle vara just en av dessa förskolor är försvinnande liten.

De allra flesta firade Lucia med barnen. Ganska många bjöd inte in föräldrar då det ansågs stressande för barnen och föräldrar har minskat intresse då de inte får filma eller ta foton under luciatågen. En förskola hade inget Luciatåg då varken föräldrar eller barn ville det. Man fikade med lussebullar och pepparkakor men hade inget eget Luciatåg. Jag fick förklarat att det inte fanns religiösa skäl, förskolecehefen berättade att alla barn utom två i den förskolan kommer från svenska, "vita" familjer och att religion aldrig varit på tapeten i något de gjort på förskolan.

Visst kan någon av dessa chefer ljuga men om det togs upp på radion så borde annan media också snappat upp det och någon i samma kommun borde hört talas om det. Jag har en känsla av vem som ljuer i denna fråga.

Eftersom Åke sade att han/hon hörde det på radion så kontaktade jag P4 Södermanland och frågade en nyhetschef om de mindes att de nyligen haft en nyhet om att en förskola ställde in Lucia pga många barn med annan religiös bakgrund. Det enda de kände till var för 3 år sedan i Gnesta där en förskola hade ställt in något liknande skäl men den förskolechefen hade tagits i örat av förvaltningschefen och man firar nu Lucia.

Det enda man på P4 hittade som nyhet om inställda luciafiranden var att sju förskolor runt Maria på Södermalm i Stockholm som slutat fira Lucia. men inte pga religiösa skäl utan pga ointresse från föräldrar som gjorde att många barn inte hade Luciakläder och därmed inte fått vara med i Luciatågen.

Ingenstans känner någon ansvarig till att det Åke Tråk skriver skulle vara sant. Så Åke behöver inte vara orolig över något han/hon eventuellt hört men mer troligt drömt ihop. Intresset för Lucia må ha minskat rejält men inte pga de skäl Åke fått för sig.
 

Inga kommentarer: