onsdag 8 april 2009

Enköpings Hyresbostäder gillar inte handikappade och gamla

Jag bor i ett höghus (9 våningar) i EHB:s bestånd. För att nå källaren och våra förråd har vi kunnat ta den enda hissen ner mha en nyckel. I höstas stängde EHB av den möjlighten med motiveringen att "det samlas för mycket grovsopor i källargången". Det kallades "tillfälligt" men idag fick jag besked om att det blir permanent.
Jag pratade med någon förvaltare idag och han sa "Ni har tillgång till förråden ändå". Ja, visst har vi det. På två sätt kan man få ner saker till förrådet.

Är man själv får man gå ur hissen på bottenvåningen, gå igenom en dörr och gå ner för en spiraltrappa. Den leder till en lutande gång i vinkel som slutar vid en dörr. Man måste ut genom den dörren och hamnar då utomhus i en smal nedgång till källardörren där man få baxa det man ska ha till förrådet i en 90-gradersvinkel med ca 1 meters utrymme. Sedan ska man genom källardörren och runt ett hörn så vips så är man framme på samma ställe som man varit om man kunnat ta hissen ner.
Det känns ju väldigt lätt att göra med möbler som är otympliga (försök gå i en spiraltrappa med en stor fåtölj eller en storoch tung kartong). Många äldre och många med olika rörelsehinder bor i dessa höghus. Nu ska de tvingas kånka saker till sina förråd genom flera dörrar, spiraltrappa samt en sväng utomhus.

Alternativt måste man vara två. Medan den ena vaktar sakerna i hissen så får den andra personen springa runt ovan beskrivna väg och trycka ner hissen till källaren. Detta förutsätter att man har vänner som vill och kan hjälpa till och det har inte alla.
Detta alternativ är det enda som fungerar för exempelvis rullstolsbundna, om de inte vill riskera livet i spiraltrappan vill säga.

Jag förstår att det är jobbigt för EHB att folk ställer grovsopor i källarkorridorer mm men detta är ett väl drastiskt sätt att få stopp på det. Förvaltaren jag pratade med sade att man provat flera andra saker innan detta men kunde inte säga vilka då han var för ny på jobbet. Jag har bott här i snart 5 år och inte en enda gång har man gjort något åt problemet. Inte ens en liten lapp med uppmaning till folk har man orkat lägga i brevlådor eller sätta upp i de utrymmen där grovsopor ställs.
Jag tror ett stort problem är att många inte vet var de ska göra av grovsopor. Inte alla känner till Återbruket eller var det ligger och dessutom kan inte alla ta dit sina saker då de kanske inte har bil eller någon som kan hjälpa dem. Kanske skulle vi ha någon service åt de som själva är oförmögna att transportera sina grovsopor till Återbruket, att de kan ringa och få sakerna upphämtade utan kostnad och körda till Återbruket.

Så som det är nu fungerar iaf inte. EHB höjer sina hyror in absurdum för att sedan försämra och försvåra för sina hyresgäster. Kanske vill de inte ha hyresgäster alls!? Det verkar åtminstone som gamla och handikappade inte gör sig besvär med att bo i EHB-hus iaf.

Inga kommentarer: