måndag 28 september 2009

Nedladdning och Spotify

Jag tror att fildelningens vara eller inte vara kommer bli en valfråga nästa höst. Den illegala nedladdningen alltså. Innan valet kommr Hovrättsförhandlingarna i det sk. "pirate bay-målet" upp och en fällande dom kan ge PiratPartiet en extra skjuts igen.

Själv är jag kluven till fildelning. Jag är definitivt emot FRA och Ipred-lagar och jag tycker det är förkastligt att rättighetsinnehavare kan göra det de kan för att hindra fildelning. Så länge inga bra, billiga alternativ finns så kommer folk fortsätta ladda ner. Och det är inte bara ungdomar trots att man kan tro det om man läser medias rapportering av fildelning.

Spotify nämns som ett alternativ och vissa (toligen oinsatta) verkar tycka att det är ett fullgott alternativ. Men det finns mycket som är dåligt med SSpotify. Man kan inte ladda ner låtarna och lyssna på dem i MP3-spelare eller annat. Visst, det finns inspelningsprogram och det är också det man får lova att använda om man inte enbart vil lyssna på favoritmusiken framför datorn. Dessutom är kvaliteten oftast rejält dålig jämfört med vad man kan hitta på fildelningssiter etc. Utbudet är också under all kritik, iaf om man vill lyssna på musik som inte är mainstream eller ny.

Jag har i alla år köpt mängder av LP-skivor, Cd etc. och skulle vilja få tag i en del av det jag har på vinyl i CD-format (eller som mp3:or): Jag har ingen extrem musiksmak men faktum är att väldigt lite intressant finns på Spotify. Inte mycket svensk 80-tals pop och definitivt väldigt lite WestCoast-musik som är det jag mest lyssnar på. Mycket av det jag gillar har aldrig släppts på CD och då jag inte kan spela in mina vinylskivor på datorn så får jag lov att hitta andras rippar. Häromdagen ville jag få tag på den i mitt tycke bästa svenska 80-talsskivan; Japops "Rysk Pop". Japop hette tidigare Janne Andersson Pop och Janne Andersson är Mona Sahlins bror. Så lite S-anknytning är det ju :) IMO fick aldrig Japop den uppmärksamhet de förtjänar och är väl i stort sett bortglömda nu. Men "Rysk pop" innehåller många av de bästa låtarna som kom på 80-talet; "Meningslöst motstånd", "Modern romantik" etc.

Hur ska man då gå till väga för att få tag i denna skiva i CD- eller Mp3-format? Antingen skaffa möjlighet att koppla skivspelaren till datorn eller genom att ladda ner någon annans ripp av skivan. Jag gjorde det andra. Hade den funnits på CD hade jag köpt den men då ingen gett ut den så har jag inga val. 80-talets början förde fram många bra, unga band som fallit i glömska då de numera är omöjliga att få tag i. Det är svensk kultur oh en bra bild av 80-talets Sverige som bara försvinner och det är synd.
Nåväl... Självklart fanns inget på Spotify med JaPop men efter 2 minuters letande på annat håll hittade jag skivan och nu sitter jag och njuter.

Så, visst har jag olagligen laddat ner en kopia men ingen har förlorat pengar på det. Skivan är omöjlig att få tag i, jag har den på vinyl men svårt få med sig vinylen i Mp3-spelaren. Samma sak gälelr WestCoast-musiken jag gillar. WestCoast är en musikstil som ligger åt Toto och Chicagohållet, även om de aldrig var mina stora favoriter. Jag gillar Bill Champlin (sångare i Chicago), Pages (som senare blev Mr Mister) mm och deras bästa skivor kom också på 80-talet, som f.ö. var WestCoastens bästa årtionde. De skivorna är omöjliga att få tag på i Cd-format (om man inte är villig att betala stora pengar för en japanpressad skiva). Så vad ska man göra?! Visst, jag kan nöja mig med att ha musiken på vinyl men det är inte praktiskt och dessutom slits mina älsklingsskivor. På fildelningssiter hittar jag mängder av WestCoast och jag har fått nya favoriter som jag aldrig hade chans att höra då det begav sig.

Jag skäms inte för att jag laddar ner sådant. Om ingen ger ut musiken på Cd så finns inget annat val och ingen förlorar ekonomiskt på det. Så viss fildelning är inte av ondo IMO.


Apropå 80-tal och Socialdemokraterna. Min partikamrat Matz Keijser var med i Enköpingsgruppen Månsken som kom med ett par singlar och en LP, som inte heller finns på CD. Hittade deras låt "Tommy Cosmo" på nätet häromveckan, får väl ge Matz några kronor för att jag laddade ner den.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Letar också efter Japop, har för mig jag tyckte han/de var bra, hamnade här :)
Jag håller med, det det blir till att söka torrents..
Tjing

Anonym sa...

Håller på att tippa vinylen nu, håll utkik!

Anonym sa...

Rippa....

lilltroll sa...

http://janneandersonpop.blogspot.se/


Mvh