söndag 6 mars 2011

Ta bort tabustämpeln.

Efter mitt förra inlägg har jag fått flera kommentarer och jag fortsätter därmed skriva lite om självmord.

Det är för mycket tabu med självmord. Vi skambelägger fortfarande händelsen trots att flera självmord sker varje dag i Sverige. ca 1500 självmord per år (sedan tillkommer flera andra självmord som försvinner i annan statistik). Vi skuldbelägger den som tar livet av sig och ofta hör man folk tycka att självmord är själviskt. Detta är helt fel. Jag tror att alla människor har en gräns och då den passerar så kan vi alla känna att självmord är den enda utvägen. Med stöd och hjälp kan vi i många fall se till att folk inte når den gränsen och därigenom förhindra ett antal självmord per år, det är jag säker på. Jag tror att den möjligheten är ännu större då det handlar om unga.

Tyvärr är det även "skamligt" att besöka terapeut eller psykolog och för de som öppet talar om att de mår dåligt och behöver hjälp så kan det bli svårt eftersom omgivningen sällan förstår. Mer öppenhet och mindre fokus på att vi alltid ska "må bra" behövs. Man har rätt att vara svag, man har rätt att känna hopplöshet, man har rätt ha tankar på självmord. Utan möjlighet att få prata med någon kan dessa känslor bli för svåra att hantera och konsekvensen kan bli att man bara finner en enda utväg.

En vän berättade att en kille på gymnasiet i Enköping nyligen begick självmord. Samma vecka tog en fd dokusåpa-deltagare från Enköping livet av sig. Jag har sett många spekulationer om den senares självmord och säkerligen finns det många som spekulerar i den unga killens beslut. Många frågor men inga svar.
Media nämner inte självmord, iaf inte ”okända” människors självmord. Jag vet inte orsakerna, men av ”hänsyn till familjen” brukar vara en vanlig ”orsak”. Ändå vet alla runt omkring och alla förstår då de ser dödsannonsen. Samma hänsyn visas inte då folk kör ihjäl sig på fyllan. Skulle en 18-årig kille köra rattfull och sluta sitt liv lindad runt en tall så står det i tidningen. Det dödsfallet är lika jobbigt för de anhöriga som om killen tagit livet av sig. Om man fortfarande anser att det är skamligt med självmord och man vill bespara anhöriga från att läsa om det i tidningen så är det väl mer skamligt att ha ett barn som kör ihjäl sig när han är full?

Självmord kommer alltid att finnas men så länge vi inte pratar om det så kommer vi aldrig fram till bakomliggande orsaker. Alla klasser och alla åldrar finns med i statistiken, så detta ska egentligen beröra alla.

Vi lägger mycket information och pengar på att få ned dödstalen i trafiken och det beror väl på att vi tror att vi kan förhindra att så många dör i trafiken. Varför lägger vi inte pengar och information på att minska självmorden? Vi kan sänka dödstalen även där. Jag påstår inte att alla självmord kan förhindras, men för varje ung människa som får stöd, hjälp etc. och därmed ser att självmord inte är den enda utvägen så är det värt varje krona vi lägger på det.
Vi i vuxenvärlden har ett ansvar. Vi politiker som ansvarar över skolorna har ett ansvar. Det är dags att vi tar det ansvaret och ser till att mer pengar går till fler vuxna i skolan och fler personer som man som ung kan söka stöd hos.

1 kommentar:

Monica westberg sa...

men, det som är så sorgligt med unga som tar livet av sig, är att de saknar erfarenhet att en depression kan gå över. Har man då inget som "förbjuder" självmord som, om icke religion så sådan moral, någon som håller av en

Monica