måndag 31 oktober 2011

Saker du inte visste om mig - del 4

Svensk mästare


Många Enköpingsbor har blivit Svenska mästare, mycket tack vare rugbyns framgångar. Det är just i små sporter som rugby som småorter som Enköping kan lyckas få svenska mästare i. Även jag vann i en liten sport.

Men jag börjar från början för att göra denna långa historia precis så lång som den är :)

I slutet av 80-talet startade jag, min bror och en bunt vänner en spelförening, Enköpings Spel Sällskap. Vi hade spelträffar en gång i månaden då vi träffades och spelade spel såsom Rappakalja, Skrupler, TP mm. Dessutom hade vi klubbmästerskap i Sten-sax-påse, bordshockey och yatzy. Jag vann första Sten-sax-påse-mästerskapet och har en fin tavla på väggen med en sten, en sax och, ni gissade rätt, en påse på :). Kanske var det den första officiella tävlingen i Sten-Sax-påse i Sverige? Numera finns tävlingar men reglerna motverkar taktik och nu bygger spelet enbart på tur. Våra regler gynnade den som kunde lista ut de andras kommande drag.

Jag vann även alla våra Bordshockeytävlingar. Kanske främst för att jag var den som spelade det mest på fritiden. Men inga yatzytävlingar lyckades jag ro hem.

Enköpings posten skrev om oss. Vi samlades hos min bror när EP:s fotograf kom men hade inget fotogeniskt spel att spela så av någon anledning hamnade spelet "kasta gris" på bordet. Rubriken i EP blev sedan "Här är föreningen som kastar gris". Det kändes som vi kanske inte fick den artikel vi egentligen ville pga detta. Trots detta fick vi fler medlemmar.

På den tiden anordnades det en spel- och hobbymässa årligen på Sollentunamässan och självklart brukade vi åka dit. Där presenterades nya spel och hobbyartiklar och det var alltid lika kul att kolla in mässan. ett år stod en gammal man, som hette Anders Glad, där med ett par mattor med en spelplan på och köer och trätrissor. Han presenterade sporten Shuffleboard. kanske har ni hört talas om den? Oftast förknippas shuffleboard med båtar eller pensionärer i Florida. Men det som nu presenterades var en svensk variant av sporten. mattan bestod av två bon med olika poängrutor, varav en del gav minuspoäng. Vi fastnade direkt för denna sport och stod länge och testade det på mässan. anders, som presenterade Shuffleboarden, tyckte vi var ett trevligt gäng och sålde in spelet hos oss. Efter att vi kom hem till Enköping igen så tog det inte lång tid innan vi bestämde oss för att börja spela Shuffleboard. Vi köpte in mattor, köer och trissor och började träna. Vi var med i ett par SM-tävlingar utan framgångar och spelade även seriespel i Uppsala. Tyvärr hade deltagarna i vårt lag emellanåt svårt att komma iväg pga jobb och annat så vi lyckades inte så bra i seriespelet.

Vi tränade på varje vecka i Korsängsskolan och blev bättre och vi blev fler och fler. Totalt var vi väl 7-8 stycken som spelade mer aktivt och deltog i SM och seriespel mm och utöver dessa var det ett antal som emellanåt var med.

Efter ett par års deltagande i SM-tävlingar i skumma idrottshallar i Stockholms utkanter, spelandes på dåliga spelmattor på ojämna och osopade golv kände vi 1992 att det var dags att vi anordnade SM i Enköping. Idrottshuset bokades upp en lördag och vi gjorde fint och städade. Vi använde våra mattor som var av nyare slaget och bad även de föreningar som hade liknande mattor, som var av det bättre slaget, att ta med sina så det skulle bli så rättvist som möjligt och bäste man skulle vinna. Ett bekymmer med tidigare tävlingar var att deltagare sprang runt då de själva inte spelade och frågade domarna i de andra matcherna hur det gick. Det var störande både för domaren och för spelarna så vi hade fixat poängtavlor av samma sort som man har i bordtennis, där domaren vänder på blad med siffror på för att redovisa ställningen och publiken kunde därför se vad som hände från läktaren. Dessutom hade vi fixat priser till alla spelare genom sponsorer mm. alla som åkte ur turnineringen fick en lott med nummer på som visade vad de vann.

Det blev storsuccé. Alla var nöjda med arrangemanget och det kallades den bästa Shuffleboardturneringen någonsin. deltagarantalet var även rekordstort med nära 90 deltagare.

För egen del startade SM knackigt. Jag mötte bl.a. min far och hade lite tur med poängen eftersom vi vann varsitt set och det tredje slutade oavgjort. matcherna gick alltså i bäst av 3 set, men mer av reglerna kan jag inte förklara här då det är svårt att förstå utan att se hur spelplanen mm ser ut.'

I en annan match låg jag hopplöst under inför sista trissan och jag sköt iväg den inställd på att jag skulle förlora. Men den gick så perfekt som möjligt och jag både slog in motståndaren på minus och gav mig själv tillräckliga poäng för att vinna :)

Ju längre turneringen höll på så kände jag att mitt spel blev bättre och bättre och jag kunde få till stötar som jag annars brukade missa och det flöt på så bra att jag nådde finalen. Det var en hel del folk på läktaren och min motståndare var den spelare jag ansåg vara bäst i Sverige. Han var mycket säker på att krocka bort motståndarens trissor och på att placera sig på höga poäng då han behövde. Ganska nervöst men ändå inspirerande. matchen blev spännande och de som såg den tyckte att det var en bra match då vi båda spelade "rätt" och förutom att ta rätt beslut vid svåra lägen även lyckades med de stötarna.

Jag minns inte slutresultatet i matchen mer än att jag VANN! jag blev en första icke-stockholmaren som vann SM och en yngsta vinnaren någonsin. Skitkul!!

1 kommentar:

Veronica D sa...

Det var roliga tider!!!! Men du glömde en sak! Pussel-SM deltog vi ju också i. Jag och Kicki hade inga högre ambitioner än att lösa pusslet och ha roligt + att vinna över dig och Anders förstås! ;)