måndag 22 juli 2013

Senaste KF med en motion

Jag var inte med på sista kommunfullmäktige innan sommaren. Jag hade blivit bjuden på fotboll (Sverige - Färöarna) av min bror och var på Friends arena istället. Ursprungligen hade jag blivit bjuden på premiärkvällen av musikalen Spök, men jag befinner mig i Spanien då och kunde inte gå. Så min bror fixade bra platser till fotbollen istället och det var kul att se Friends arena för första gången. Dessutom satt vi nära Färöarnas supportrar och även fast de inte var många och trots att de förlorade (vilket de iofs förutsåg) så lät de mer än alla svenska supporters. fast så är det nästan alltid i Sveirge. Går man på hockey hörs en liten bortaklack mer än Tre Kronors fans. Lite pinsamt.

Då jag fick biljetter av min bror var det dessutom fortfarande tänkt att junimötet i KF skulle ställas in. När det så inte blev så kände jag att jag inte kunde tacka nej igen till födelsedagsbiljetter som min bror gav mig utan valde fotbollen istället.

Lite tråkigt dock att miss min tredje motion som lämnades in då. Flera från andra partier har efteråt hört av sig med att de gillade motionen och att de aldrig tänkt på att det inte var så redan. Eftersom jag är ersättare så stod jag med som andranamn på motionen tillsammans med Anneli djurklou. Helt plötsligt har KF-ordföranden (eller egentligen görs en annan tolkning efter att Malcolm slutat som kunnig) och ersättare får inte ens stå med på motioner längre. Jag har kollat i Kommunallagen och hört med vänner i andra kommuner och det verkar vara en tolkningsfråga. Tidigare har an dock som ersättare fått stå med på motioner och jag hoppas den tolkningen kommer tillbaka.

Motionen handlade iaf om att jag tycker det ska ställas krav på tjänstemän som ger motionssvar eller utlåtanden om motioner att om de hänvisar till en utredning eller undersökning så måste det källhänvisas. För mig är källhänvisningar enormt viktigt (ligger kvar i mig sedan universitetsåren) och utan dem så blir det svårt att finna värde i de uppgifter som kommer i exempelvis motionssvar.

Ofta står det "undersökningar visar att bla bla..." och sedan sitter man som politiker och ska ta beslut utan att ha en aning om vilken undersökning de hänvisar till. Jag märkte detta redan innan jag kom med i KF men det var först vid grafittimotionen från MP som det verkligen störde mig. M-politiker hänvisade till saker som var helt osanna och påhittade och helt saknade källor. Att det fanns källor med bra svar visade jag i mitt inlägg om det här på bloggen. Nu tar iofs inte motionen upp att politiker måste källhänvisa men med kunskap och källor i ryggen så kan man ju alltid be en politiker som talar om olika källor att specificera dem.

Hoppas på positivt svar på motionen. Den är till för att hjälpa oss politiker ta bra och väl underbyggda beslut. En del kanske tror att det skulle innebära mer jobb för tjänstemännen men om man kan skriva om en undersökning så kan man även källhänvisa den. Och kan man inte det så ska man nog inte nämna undersökningen/utredningen alls.

Min andra motion, den första i mitt namn, om QR-koder kommer upp efter sommaren då Upplevelsenämnden lämnat ett konstigt och otroligt svar. Återkommer till den i ett annat blogginlägg. Jag håller även på med en till motion som jag diskuterade med S-gruppen på senaste gruppmötet men väntar till efter semestern med att skicka ut den till mina partikollegor då mailaktiviteten hos många är extremt låg på sommaren.

Inga kommentarer: