torsdag 26 december 2013

Uppgjorda matcher


Såg just på Dokument utifrån om uppgjorda fotbollsmatcher men inget de sade i programmet var överraskande. För oss som sysslar med gambling så är detta något vi är vana med. Jag har förvisso märkt en ökning av matcher som förmodas vara uppgjorda men det finns en hel del människor som försöker slå mynt av att uppgjorda matcher är en nyhet för många spelare. Numera finns det 100-tals som säljer tips om ”uppgjorda matcher”, allt från €50 till flera hundra euro kan det kosta att få ta del av dessa tips. Självklart finns det en del som har vetskap om matcher som är uppgjorda men 99% är bluffmakare.


Att det finns uppgjorda matcher även i Sverige är inte heller det nytt. Men på samma gång som vi alltid blundar för att svenska idrottsstjärnor som utvecklas extremt snabbt mycket väl kan ha dopat sig till framgång, på samma sätt blundar vi för att det finns uppgjorda matcher i Svensk fotboll. Trots att alla inom cykelsporten, de flesta jamaicanska friidrottare och de allra bästa i USA åker dit dagligen för doping, så kan vi aldrig tänka oss att Klüft, Elofsson eller andra varit dopade i Sverige. Att Trelleborg skulle varit inblandade i uppgjorda matcher (något som det ryktats om i många år) ser vi också som otänkbart. Men det finns där och det sker dagligen.

Fast att matcher blir uppgjorda utanför planen har förekommit i alla tider. Även på högsta nivå. Både Tyskland – Österrike i VM 1982 och Sverige – Brasilien i VM-semin 1994 var matcher som det redan innan avspark var klart hur de skulle sluta.

I TV-dokumentären visade de även att det sker i EuropaLeague och liknande turneringar. Från EL har jag många exempel på matcher där jag ftt reda på resultaten innan. Bland annat i båda mötena mellan Swansea och Krasnodor i årets turnering. Inför matchen i Wales fanns det stora spel på X. En del bookies reagerade och sänkte kryssoddset, alternativt tog bort matchen. Swansea tog ledningen och i 90:e minuten fick Krasnodor en ganska märklig straff och kvitterade på den. Inför returen kom info att det skulle bli en liknande utveckling och spelet var då sen mål (85:e minuten till slutsignal) och tro det eller ej; Krasnodor kvitterade i 90:e minuten igen.

Det finns en uppsjö av liknande tips varenda dag. En del helt osanna men har man rät kontakter kan man få tips som stämmer skrämmande väl.Det som jag upplever mest tips på för tillfället är halvtidsresultat och spelet på att tipa vilka som leder i halvtid och vilka som vinner matchen. Och här finns ett Kanonexempel; Engelska laget Mansfield i League 2. Det har varit snack om att de varit inblandade i uppgjorda matcher ett längre tag och spelet som det tipsats om har varit att de förlorar 2:a halvlek på hemmaplan. De har 8 raka hemmamatcher där de förlorat på hemmaplan. Ibland väldigt sent och enligt de som sett matcherna har det skett för enkelt. I de senaste hemmamatcherna så var tipset att Mansfield ska leda i Halvtid och sedan förlora matchen. Dessa spel brukar ge odds från 15-30 gånger pengarna, vilket gör att lägre insatser ger bra utdelningar utan att spelbolagen skräms bort.

Här är Mansfields senaste 3 hemmamatcher (HT/FT) ; 1-0/2-3 , 10-/1-4 , 1-0/1-2

På nyårsdagen möter de Burton hemma och att Mansfield leder 1-0 i HT och sedan förlorar är nog ett spel som känns ganska säkert.


Uppgjorda matcher finns överallt. Det är inte alltid stora spelkonsortium i asien som mutar lag och spelare. Det kan vara uppgjort bara för att man ska få vidare sitt lag i en turnering, det kan vara av nationell stolthet (som VM-exemplen ovan), det kan vara för att spelare i lagen själva satsar pengar (som då Enköping var i Allsvenskan) eller som i en ex. Jugoslavisk liga där två av huvudstadslagen de senaste 6 säsongerna låtit hemmalget vinna derbyt så båda lagen har garanterade 3 poäng var.

Det förekommer även i andra sporter. Det finns många märkliga tennismatcher de senaste åren bl.a.

Fusk finns och kommer alltid finnas. Idrottare dopar sig, gör allt för bluffa sig till framgångar, travtränare fifflar och kör sönder lopp för att gynna stallkamrater eller stryker ut sig för att få tillbaka satsade spelpengar mm Det är så mycket pengar i idrotten och i spelandet så vi får nog vänja allt mer med orent spel. Men så länge folk betalar mängder för att se sport och för att köpa varor som ger klubbar och spelare pengar så kommer det att fortsätta. Så länge spelbolagen girigt oftast reagerar i efterhand vid konstiga spelmönster (och märkligt nog alltid då de förlorat pengar) så kommer uppgjorda matcher att vara en verklighet. Jag hör om 3-10 matcher per dag. Jag följer alla tips jag hör och 3-4/10 stämmer.

Sedan kan en match vara uppgjord utan att resultaten blir rätt. Man kan sällan muta ett helt lag utan en del spelare räcker det ofta med. I Colombiska ligan fick jag för ett par veckor sedan ett säkert tips på att Millionarios – Once Caldos var uppgjord. Bortalaget skulle leda i halvtid och förlora. Så skedde. Jag gick själv in med spel då det var 20 minuter kvar och Once ledde 1-0. Matchen slutade 3- 1 till hemmalaget efter en märklig genomklappning av Onces försvar.

Ett par dagar gav samma källa (som visat sig vara trovärdig) tips om ett liknande spel i en annan liga. Jag satte mina slantar på att bortalaget skulle elda i HT och hemmalaget sedan vinna. I sista minuten av första halvlek bjöds bortalaget på ett mål. Enligt liverapporteringen var det billigt och mot matchens utveckling. Typiskt vad som händer i en läggmatch. Nu skulle hemmalaget vända detta var ju tanken. Men direkt i inledningen av andra halvlek gör bortalaget 2-0. Misstänker att målskytten inte tillhörde de mutade.

Med 25 minuter kvar fick hemmalaget en straff 1-2. Strax därefter kom 2-2 efter en trasslig hörna. Jag började se en ljusning och då en spelare i hemmalaget drogs ner i straffområdet med endast ett par minuter kvar och domaren dömde straff så kändes det klart. MEN... inga mutor i världen kunde göra att straffskytten blev bra på att lägga straffar. Killen missade och laget tappade inte bara 3 säkra poäng, utan mängder av spelare fick ett nytt hatobjekt :) Matchen slutade 2-2.

Allt går inte rätt även om det är uppgjort :)

Så för att avsluta detta inlägg så delar jag med mig 5 av de ”uppgjorda” matcher jag fått ta del av till annandagens matcher.

Hednesford – Telford 2/1 (Bortalaget leder i HT och hemmalaget vinner)

Brentford – Swindon x/1

Carlisle – Preston 2/X

Reggina – Avellino X/X

Connahs quay – Airbus UK (match i Wales) X/2
För de som är lite fegare tippare brukar tecknet till höger ändå vara spelvärt (hur matchen slutar alltså).
Jag garanterar inga av dessa och rekommenderar inga spel som ni inte har råd med på dessa. Matcherna är bara med för att visa exempel på matcher som påstås vara uppgjorda.
Inga kommentarer: