måndag 16 maj 2011

Vi måste ändå sansa oss

Partivänner jublar över S-framgången i omvalen i Örebro och Västra Götaland. Och det med all rätta. Det är en framgång. Visst, valdeltagandet var lågt men det brukar ju vara vi som missgynnas av sådant, inte M-packet.
Men vi måste ändå sansa oss. Vad är det som gjort att folk har röstat på S? Är det vår politik eller en misstro till alliansens rikspolitik? Eller är det pga Juholt. Möjligen är det en kombination men jag tror på något sätt att Juholteffekten är det stora.

Vi hade tidigare en partiledare som, oavsett hur bra hon var politiskt eller inte, som följdes av negativ media och sina tidigare synder. Dessutom visade Sahlin sig vara lite arrogant och det uppskattas inte av väljarna. Juholt har skapat en ny anda i partiet. Han har med humor, folklighet och med vilja att ändra politik och folket bakom politiken lyckats få media på sin sida. Nu gäller det bara att vi följer upp denna positiva effekt med att ha en politik som gynnar Sverige och där solidaritet blir vår ledstjärna. Vi måste fortsätta fokusera på de svaga i samhället och få de som tror sig ha tjänat på den M-politik som nu förs att inse att Sverige, både nu och på sikt, blir ett bättre land med Socialdemokraterna vid makten.

Ett fel som jag tror vi gjorde efter valet 2006 var att ta ut segern i förtid. Redan 6 månader efter valet fanns det partikamrater som sade att valet 2010 var avgjort pga alliansens idiotpolitik som ledde till stor ledning för S i opinionsundersökningar. Samma känsla får inte infinna sig nu. Valen igår var bara ett steg på vägen. Nu måste vi se till att kämpa "ända in i kaklet" och börja med det på en gång, inte vänta till 6 månader innan nästa val, för då är det försent.

Detta gäller både riks och lokalt, kanske främst lokalt. S har varit enormt dåliga på att skapa oppositionspolitik i Enköping och det känns som om vi fortfarande är flata på detta område. Snart har ett år gått sedan valet (under sommaren gör ju ingen något och sedan är det september) och vi står kvar och stampar. Dags att skapa politik och opposition och isa Enköpingsborna var skåpet ska stå.

1 kommentar:

Lars Dahlin sa...

Det var ju fd förbundskaptenen i fotboll Tommy Söderberg som myntade uttrycket "in i kaklet" !
Samme kloke man sade också att "man kan inte gå ut på plan och vara lite pinknödig"
Detta stämmer ju bra in på sista stycket i ditt inlägg som jag tycker är relevant och tänkvärt Mårten!!