onsdag 6 juli 2011

Politiska önskemål

Varför har jag inte skrivit på länge? Jag vet inte. Det kan bero på att jag tappat lite politiskt "go" på sistone. Jag följer med i det som sker och skulle kunna skriva mängder av inlägg men det tar stopp där. När jag försökt formulera mig så har jag inte fått ihop något och allt har runnit ut i sanden.
Dessutom har jag under flera månader mått riktigt dåligt. Psykiskt har det varit (och är) jobbigt med tanke på att utförsäkring snabbt närmar sig. Det skrämmer mig. Jag är inte frisk nog och samtidigt tappar jag ekonomiskt och även i värde. Jag har en partikamrat som kan mer om detta och kommer söka lite hjälp av henne för att klara mig genom det hela. Nya regler kan kanske hjälpa men den typ av förändring det innebär är något jag oroar mig för och som gör mig handikappad i vardagen.
Dessutom har en gammal whiplash skada gjort sig mer påmind än någonsin. Jag blev påkörd bakifrån 1993 och bilen snurrade runt och slog i en betongpelare också. Så det blev två smällar för nacken och jag har sedan dess ätit smärtstillande. Nu i vår och under försommaren har jag ändå haft mer ont än någonsin. Troligen är det stressen från framtidsångesten och annat som gjort våren jobbig som lett fram till detta. Som tur var finns bra sjukgymnaster som kan hjälpa, tråkigt nog måste de också ha semester :)

Nåväl... så är det med den saken.

Jag kommer fortsätta skriva lite men kanske inte alltid om dagsaktuella händelser. Det finns det andra som gör och jag kommer skriva lite mer vad jag själv vill. På samma gång presenterar jag mig själv och de som läser kanske kan lära känna mig mer :)


Det första jag tänkte skriva om är mina politiska önskningar. En del kan tyckas vara småsaker i andras ögon men att önska fred på jorden mm är meningslöst då det knappast är något politiker i Sverige kan skapa. Jag skriver mina önskningar i en topp 5-lista med plats 5 först (så vi spar det viktigaste. Lite spänning måste ni få :) )

5. Mobiltelefonförbud
Jag vill ha samma förbud mot handburna mobiltelefoner för bilförare som finns i övriga EU. Här snackas om SMS-förbud men det blir en menlös regel. Förbjud istället mobiltelefoner under körning, om man inte använder handsfree alltså. Handsfree kan alla skaffa och det fungerar bra.
De som är emot ett förbud hävdar att underökningar visar att själva pratandet är lika farligt oavsett om man håller i telefonen eller inte. För det första så baserar de sin statistik på undersökningar ifrån USA och Australien i första hand. Vad är gemensamt för dessa länder?? Jo en stor majoritet av bilförarna kör med automat, inte handväxel. När en förare håller en mobil i handen och samtidigt ska växla och styra så saknas en hand. Även om pratande är farligt i sig så skulle ett förbud mot att prata med mobilen i handen inte försämra det hela. Det är ett steg på vägen mot säkrare trafik.
Just den motvilja som finns mot förbud är det som stör mig mest. Hela EU har detta förbud, flera andra länder också. men som vanligt sitter vi svenskar och tror att vi vet bäst, att vår statistik och våra beslut är bättre än de som tas och finns i övriga världen. En besserwissermentalitet som finns på så många andra områden och som är helt obefogat. Vi svenskar tror och tycker i allmänhet att Sverige är så bra, svenskt kött är bäst mm mm. Men då är det inte och det är en villfarelse som borde bort. Helst sjukt att folk i ett iskallt land långt upp i nord, som ytterst få bryr sig om, ska komma och tro sig vara bättre än alla andra.

4. Fler rökförbud
Rökning är ett otyg och ett sattyg som egentligen borde förbjudas. Tänk att vi tillåter folk att förkorta sina liv, förstöra sin hälsa mm samtidigt som de gör detsamma med oskyldiga runtomkring.
Jag kan inte förstå hur någon kan börja röka eller hur någon inte kan vilja sluta. Rökare stinker, får fula tänder, ful hy mm mm.
Men eftersom jag inte lär få igen förbud mot rökning så vill jag iaf att det ska införas strängare regler och lagar om var rökarer förpesta luften. Även här finns bättre regler i andra länder. Om jag inte helt har missförstått de engelska lagarna så är det förbjudet att röka "under tak", dvs P-garage, busshållplatser och tågstationer (även på de delar där inget tak finns). Dessutom finns regler på avstånd från ytterdörren på vissa offentliga lokaler där rökning inte får ske. En annan sak som är bra (återigen kan jag kanske missat något i engelska lagarna) är att det är innehavaren av ett uteställe eller en restaurang som drabbas av böter om folk röker. På det sättet så måste de hålla rent för förpestare själva.
Jag skulle även vilja att det vore enklare att förbjuda rökning i lägenheter och på balkonger. Det finns inte mycket som är värre än att ha en äcklig kedjerökare boende under sig då man vill vädra lite på sommaren. Rökning är vidrigt!

3. Ökade löner till vissa yrken
Vilka yrken är bland de viktigaste och vilka yrken ger lägst lön? Tyvärr finns vissa yrken som passar in på båda frågorna. Lärare och skolpersonal gör ett enormt jobb när de formar och lär ut kunskaper till framtidens vuxna. Det är alldeles för få vuxna i skolan (återkommer till det senare i min lista). Med ökade löner som ger lärare etc. vad de är värda så skulle fler söka sig till skolyrken och kompetensen skulle öka på de som får dessa jobb. Undersköterskor och sjuksköterskor gör att samhället fungerar. Vem skulle ta hand om sjuka och gamla annars? Hur skulle samhället se ut utan alla dessa människor inom vården? Varför har de då så pissiga löner? troligen för att det är ett kvinnotätt yrke och kvinnor trycks fortfarande ner i samhället. Dagbarnvårdare, dagisfröknar etc. gör ett enormt jobb genom att ta hand om barn så föräldrar kan jobba. Utan dessa skulle det bara finnas dagmammor med sjuttioelva barn i en liten lägenhet att vända sig till.
Ge deyrkesgrupper med alldeles för låga löner lön efter deras rätta värde.

2. Bättre skola
Som skolpolitiker skräms jag av att så många barn mår dåligt i skolan, att så många går ut skolan utan godkända betyg mm. Man kan inte vara nöjd med svenska skolan så länge ett enda barn mår dåligt eller inte får rätt hjälp och därmed kanske aldrig får rätta chansen att bli den individ som den borde (eller skulle kunna) bli. Här kan vi politiker göra mycket. Mer pengar till skolan t.ex. Och då menar jag på riktigt. Inte på Moderat idiotväg där man "satsar" men egentligen drar ner. Mer pengar till skolan skulle ge mer bra undervisning och fler vuxna i skolan. Barnen behöver vuxna förebilder och vuxna som de kan lita på och vända sig till. Barn som mår dåligt måste kunna få prata av sig och få stöd av personal som är kunniga och som ger rätt stöd. Att unga barn tar livet av sig pga att de mår dåligt kan vi aldrig acceptera. Det går att hjälpa, om vi (läs M) bara vill.
Mer pengar behövs även satsas på skolmat mm. Ett kärt ämne vid skolnämndens besök på skolor är skolmaten. Ofta kommer klagomål på den och vi vuxna måste ta det på allvar. Vi kan sitta och klappa oss för magen och säga "Å så god mat" och "Så här bra var inte maten när jag gick i skolan" etc. men vi måste se det ur barnens perspektiv. Jag menar inte att de ska äta pizza sånt varje dag, men när barn klagar på dålig kvalitet på maten så måste vi lyssna. Med tanke på attM-alliansen nöjer sig med att vi i Enköping ligger lite över medel i allting så förvånas jag av att man väljer at ligga så långt under snittet då det gäller vad man lägger på skolmaten.

1. Sjuka, gamla och arbetslösas värde
Jag är kanske partisk då jag själv är sjuk men.. det måste bli ett stopp för utförsäkringarna. Dessutom måste sjuka, gamla och arbetslösa få tillbaka sin värdighet och sitt värde. Detta gör inte genom neddragningar eller borttagna SGI eller sänkta ersättningar eller höjda avgifter på läkarbesök och mediciner eller genom att tvinga folk att flytta.
Vi som har garantipension halkar efter mer och mer för varje år. Garantipensionärer får ungefär hälften av vad en lågavlönad får ut varje månad och klyftorna ökar. Varje gång som löner höjs så höjs pensionen bara en gnutta och efter flera år har de med garantipension halkat efter rejält. genom sänkta skatter til arbetande och höjda löner så höjs priser i butikerna. Men de med garantipension (som i många fall fick sänkt ersättning 2011) får inte mer och kan inte köpa ens de viktigaste sakerna. De sk lyxprylarna ska vi inte ens prata om, om nu TV, micro mm är lyxprylar. Hur ska en pensionär med bara någa få tusenlappar kvar i månden efter att hyra, el mm betalats ha råd att skaffa ny TV om deras gamla går sönder? Bara för att ta ett exempel.
De låga ersättningarna till dessa grupper skapar fler fattiga och därmed fler barn i fattigdom. Fler barn som, samtidigt att de bär på skammen att deras förälder är sjukt eller arbetslös (för det är en skam i mångas ögon), inte har råd med nya saker. Vissa åker till Thailand varje år, vissa får stanna i stan. Redan i barnens ögon bildas ett klassämhälle och en stämpling av vilka som är "bra" och "fina".
Även detta vore enkelt att lösa. ge de som har minst mer. Samhället är inte starkare än den svagaste individen och i dagens Sverige har vi många svaga individer. Jag menar ekonomiskt svaga och inte med svag intelligens. De finns också men de kallas sveriges regering.

Inga kommentarer: