tisdag 31 januari 2012

Sjuksköterska värvad till Sjukhuset i Värnamo för 4 miljoner Euro

Idag är det sista dagen i det sk. transferfönstret för de största europeiska ligorna i fotboll. Mycket intresse finns kring detta och många tidningar rapporterar live, både i Sverige men framförallt i utlandet.
makalösa summor erbjuds för spelare som relativt sett är ganska mediokra. Dessutom får de astronomiska månadslöner. Allt för att roa folk. Det är en fotbollsspelares enda uppgift, att roa. Ungefär som en cirkusapa. Visst, de ska även generera pengar till klubbarnas ägare men de gör det genom att uppträda och roa massorna.

Tyvärr lär vi inte se rubriker i Aftonbladet som den jag har på mitt inlägg. Skillnaden mellan en fotbollspelare, som inte har någon utbildning relevant för "jobbet" de gör förutom kanske språkkurser om de hamnar i nytt land, och en sjuksköterska som har studier och skulder bakom sig är milsvid.
En sjuksköterska kan precis som en fotbollsspelare drivas av sin passion för yrket då de valde karriär och liksom fotbollsspelare så kan det krävas talang för att bli en bra sjuksköterska. Men samtidigt som cirkusaporna inom fotbollen jagar en boll för att roa folket så bidrar sjuksköterskorna till att rädda livet på detta folk och ofta även cirkusaporna.

vem gör viktigast jobb? visst, folket måste roa sig men varför är Zlatan värd så mycket mer än en sjuksköterska? Varför värvar ingen sjuksköterskor och ger dem miljonlöner? Det finns säkert de som är bättre än andra inom vården också och vill ett sjukhus ha de bästa får de väl betala för det!?

Zlatan, för att ta ett välbetalt exempel, tjänar mer i månaden än en sjuksköterska gör under sitt liv. För att sparka en boll och vara en cirkusapa är ju så mycket mer värt än att rädda liv?

Ibland säger folk att idrottsmän har korta karriärer och det är rätt att de därför tjänar mycket. Men varför ska inte Zlatan tvingas skola om sig efter att han är för gammal, för dålig eller för skadad för att spela boll? Kan en 50-årig verkstadsarbetare tvingas skola om sig för att verkstaden eller bruket läggs ner så kan en yngre fd bollkickare göra detsamma. Zlatan får väl bli sopgubbe eller göra något annat samhällsnyttigt efter bollkarriären.


(obs sjuksköterskan ovan kan bytas ut mot annat underbetalt yrke som gör en stor nytta i samhället och är basen till att folk som kan och gillar att vara cirkusapor kan fortsätta vara det)

Inga kommentarer: