tisdag 10 april 2012

Börjar se för jävligt ut

Jag bor i Romberga, en stadsdel med både hyresrätter, bostadsrätter och villor i norra Enköping (bara ifall någon som inte känner till Romberga läser min blogg :) )

Romberga är fint, en under fickpark finns precis nedanför mitt hus, Blommans park, som IMO är finaste parken i Enköping och en skön oas. Det är grönt och fint i övrigt också och Romberga är en av de mer levande stadsdelarna i Enköping där det ständigt finns folk ute och liv. Tyvärr har Romberga börjat förfulas av att man kommit på den idiotiska idén att rama in stadsedelen med företag. max, något thaiställe och en massa annat finns och kommer hit. Men det är inte det som förfular Romberga mest.

Det som verkligen börjar bli en plåga är bristen på parkeringsplatser. Det fanns en stor gratisparkering intill Romberga IP (en grusplan som också är på väg bort, återkommer till den). Den stängdes av någon konstig anledning som att det inte fanns behov av den eller något liknande. Sanningen var dock att man ville få mer mark att sälja till den som senare skulle köpa grusplanen.
För behov av parkeringen fanns verkligen. Nu då det endast finns ett fåtal gästparkeringar så har parkeringsanarkin börjat. Förutom att det längs Sämskarbogatan varje dag står bilar längs gatan (trots att man inte får det) så har de gator där parkering blivit tillåten översvämmats av bilar.

Jag bor vid Romberga Torg. Längs Torgbacken finns en parkering där ett 30-tal bilar kan få plats. En del av platserna är 1-timmes andra är utan begränsning (även om det i kommunen finns en 24 timmars regel). Tidigare kunde folk hitta plats där utan problem. Nu är det större chans att vinna Drömvinsten på joker än att hitta en plats på vardagar. Förutom att en del boende alltid står där så står även personal till de företag som finns i närheten. Bland annat har skolans personal och besökare kunnat stå där utan problem tidigare. Skolan själv har bara ett litet fåtal parkeringsplatser som snabbt fylls. Nu står besökare på gräsmattan utanför skolan och var helst de kan få plats.
Entimmesparkeringen ockuperas mestadels av bilskolan som ligger på torget och deras 5 bilar. Finns inte plats där så tar de en annan gratisplats på gatan eller helt enkelt ställer sig på tvärgatan upp som även den snabbt fylls. Denna bilskola och dess bilar börjar alltfler boende tröttna på. Likaså de som vill besöka pizzerian på lunchtid, de hittar inga platser alls. Hur svårt ska det vara för ett företag, som bilskolan ju är, att hyra P-platser istället, även om de inte ligger i direkt anknytning till deras lilla lokal!?

När det inte finns platser att parkera på någonstans så ställer sig folk på de gator i området där det inte är P-förbud, eller så gör man som ETF och ställer sig lite var som helst. Oavsett vilket så börjar gatorna fyllas på mer och mer av parkerade bilar och det ser för jävligt ut. Den som sa att  gratisparkeringen vid Romberga Ip inte behövdes är antingen idiot eller dum i huvudet.

Men det är som vanligt i Enköping. Ingen utom vi i Romberga bryr oss om Romberga.


Grusplanen har sålts. Vi i S hade som löfte att behålla den men det gick vi ifrån, vilket IMO är en skam. Nu har ordföranden i Upplevelsenämnden, Mona Örjes (C) lovat att ny ersättningsplan ska byggas någonstans. men grusplanen är såld nu och ska snart börja byggas på och ännu finns ingen mark där man planerat ersättningsplan.
Men det som de som inte bor i Romberga inte förstår är att grusplanen är mer än en idrottsplats. Den är ett lufthål ut, bort från hyreshusen (som inte är vackre precis). Framförallt nu då man ramar in staddelen med hamburgerkedjor, thaisnabbmat mm skit. Dessa tankar med företag runt stadsdelen har dessutom lett till att man tagit bort ett annat grönområde där hundägare mfl ofta gick. "Ni har ju fagerskogen", sades det, men den ligger en bit bort och den direkta närheten till natur tas bort mer och mer.
Man har från kommunens håll sagt att Romberga IP inte användes. Fotbollsalliansen i staden sade något helt annat häromdagen i EP. De vittnade om vikten av Romberga Ip som försäsongsanläggning mm. Någon har alltså fel och vi som bor i Romberga och har sett hur planen använts vet att det inte r Fotbolslalliansen som har fel och ljuger om användandet.

istället blir det nu Elgiganten eller Media Markt. Det är ju verkligen något vi "behöver" i Enköping. Utan att ha ett köpcentrum i närheten så kommer ändå behovet av att besöka sällanköpsbutiker i andra städer finnas eftersom man kan handla "allt" i Erikslund t.ex. Det fanns ju tankar på köpcentrum i närliggande område men det sket sig tydligen, tyvärr.

Försäljningen av grusplanen skulle ge jobb sades det. Det blir intressant att se hur få som får jobb i de företagen som etableras där och de hade kunnat få dessa jobb om man satsat på att etablera företag på annan plats i Enköping också.

Som sagt, ingen i Enköping bryr sig om Romberga mer än vi som bor här. Jag hoppas mitt parti återigen tar ett översiktsgrepp, som vi gjorde inför valet. men denna gång kan vi väl kämpa för de saker vi säger oss vilja kämpa för!?

1 kommentar:

Anonym sa...

Idiot du är som inte vet att det är Ö.B som dom bygger på Romberga IP!