lördag 28 april 2012

Inte ensam tokfan

Folkpartiet är just nu det som Enköpingborna skrattar mest åt. Ett parti som hoppar av Alliansen, som mobbas kraftigt av moderata kommunalrådet, som sedan kryper tillbaka som knähundar till moderaterna och går med i alliansen igen, som sedan tackar nej till ordförandepost i en nämnd för att det inte finns någon som har tid med ordförandeskapet i partiet.


Både inom politiken och bland folk som säger sig inte vara intresserade av politik så skrattas det åt FP och ingen, absolut ingen, kommer kunna ta dem på allvar framöver. Ingen kommer kunna se på vare partiet eller dess representanter (ev. med undantag av Rådkvist, som vad jag förstått är mer oskyldig än sina partkamrater till tokerierna) utan att undra vad det är för dårskap de ska komma med nästa gång.
Tidigare har vi alla skrattat åt den folkpartistiske KF-ersättaren som på ett möte i Romberga inför senaste valet på allvar föreslog att de boende i Romberga skulle ut och ta gatorna i anspråk som lekplatser till barnen. "Reclaim the streets", sa han. Vi satt först förundrade men har sedan dess skrattat år den tokfan och bara skakat på huvudet då han fortsatt med sina tokerier på andra politiska arenor. Men nu visar det sig att han inte var ensam Tokfan i sitt parti.


Vi andra skakar fortfarande på huvudet, ironiserar och hånar FP men... det är faktiskt allvar. det är ett parti som är med och bestämmer om Enköping och dess invånares liv och framtid som det hela handlar om. Hur kul är egentligen det? Hur kul är det med oseriösa politiker och oseriösa partier som behandlar politiken som en lek. En lek som i ena stunden gör att de lämnar sandlådan där flickan som vill att alla ska kalla hennes sandslott för vackrast (trots att de faller ihop och mest ser ut som sandhögar) kallar dem för det fulaste hon vet, för att i nästa stund vara en lek där man springer tillbaka till elaka flickan bara för att hon lovar att de kan få leka med hennes huvudlösa gamla barbiedocka?
Skrattet fastnar i halsen. dessa tokerier är förödande för Enköping men framförallt för FP (och det känns ganska bra). Att vi får se FP och Wiklundskan i lokalpolitiken efter valet 2014 är lika troligt som om Hamrén tar ut hela ESK:s A-lag till EM i sommar. Lika lite som någon spelare i ESK skulle platsa i landslaget, lika lite passar FP och Wiklundskan i politiken här i stan.
OK, vi är alla hobbypolitiker (föutom kommunalråden som är heltidsavlönade) och håller på med politik på vår fritid. Men det måste finna lite seriositet i det man sysslar med, även om det är en hobby. För det är ett hobbyutövande som påverkar andras liv mycket mer än frimärksamlande gör. Att vara oberäknelig är aldrig bra i dessa sammanhang. Det kan vara spännande och det var spännande då FP hoppade av Alliansen. Inte för att det kanske skulle bli en ny majoritet utan för att vi alla trodde det fanns en tanke bakom det hela. Nu visar det sig att det inte ens fanns en tanke att använda avhopp som pungkramare på M, för man ville ju inte ens ha ordförandeskap och oavsett vad FP:s ledare säger i EP, så har man inte tjänat ett dugg på detta. FP påstår att man kan få gehör för sin skolpolitik. My ass, säger jag. I en skolnämnd där M istället är de som har sin hand så hårt runt C:s pungkulor att C inte ens vågar hosta om M inte vill det så kommer FP ha ännu mindre att säga till om. Vilket är synd. Jag tror vi tillsammans med FP kunde skapat något bra för skolorna och eleverna. Jag ahr hoppat av nämnden pga sjukdom men det mina år i nämnden har fått mig att bry mig om vad som händer även fast jag inte själv direkt kan påverka det hela. De dåliga resultaten i skolan i Enköping måste utredas och förbättras. Ännu värre är att så många mår dpligt i skolan och det är något M (och numera deras pungkulekompisar C) inte bryr sig ett  skit om. Kanske gör inte FP heller det, men i deras allianssandlåda kommer de inte kunna påverka ett dugg i vikitga frågor.
Jag vet att en del kanske ser mig som oseriös, och det även i mitt parti. Jag har länge velat ha fri kollektivtrafik (inte bara i Enköping) och har fått höra många gånger hur oseriöst det är. Trots att det skulle göra större under för miljön än biltullar och löjliga (och farliga) dubbdäcksförbud skulle göra.
MEN, jag skulle aldrig förespråka Reclaim the streets på gatorna i Enköping, jag skulle aldrig krypa på knä med öppen mun tillbaka till några som vräkt ut sig så många sviniga smädelser som M gjort mot FP. Tro mig, det är inte bara Wiklundskan som varit mobbare, även andra representanter för partiet har kallat FP än det ena och en det andra och har på samma gång kallat andra partier fula saker. nej, lite trovärdighet måste ett parti ha, något FP nu inte har ett dugg kvar av.


Nu är det dags att vi i S kommer ut med vad vi egentligen vill här i Enköping så att de kommuninvånare som ser igenom det som alliansen håller på med får se att det finns alternativ. Alternativ som tänker mer på vad som är bra för Enköping än på att behålla sina arvoden.

Inga kommentarer: