måndag 9 april 2012

Tre förlorare

Inför FP.s förestående återvändning till alliansen i Enköping så finns det mycket att förundras över. Går FP tillbaka (vilket de verkar göra) så ser jag tre stora förlorare.


Folkpartiet - Vem ska kunna ta detta parti på allvar när de ena dagen hoppar av samarbeten för att nästa krypa tillbaka? Vi politiker kommer inte se dem som seriösa mer och hur ska då allmänheten göra det. Man verkar vilja motivera återgången med att om man är med i alliansen så har man iaf möjlighet att påverka. Det har vi ju verkligen sett att de kunnat hittills under mandatperioden. Om man inte går tillbaka så tror jag inte att M skulle kunnat få en majoritet (man hade isf fått lov att lura över MP). Då hade läget antingen varit detsamma som idag eller så hade oppositionen (med FP) kunnat få med sig C (som nu tydligen trots allt kan samarbeta med FP). I båda de lägena hade nog FP haft större chans att få sin vilja fram.
Deras tillbakakrälande till M och med tanke på att partiet håller fast vid ungdomslönerna, gör att jag har svårt att de hur de ska locka väljare framöver och jag är rädd att FP inte längre finns med oss i KF efter nästa val (OK, kanske inte rädd, inte så länge FP röstera inte tillfaller M eller Kd).


Anna Wiklund - Apropå att inte kunna ta seriöst. Tar någon Anna Wiklund seriöst överhuvudtaget? Att i ena stunden, då FP lämnade alliansen, kasta glåpord efter dem och kalla dem socialister och massa annat, för att i nästa vilja ha dem tillbaka i ett samarbete tyder bara på en sak. Maktkåthet.
Hon beter sig som en mobbare på mellanstadiet som ena dagen mobbar och slår en klasskompis för att ett par dagar senare vilja låstas vara vän för att få hjälp med läxorna eller för att den mobbade är bra i fotboll eller har senaste roliga Xboxspelet. Och precis som ett utstött och mobbat barn utan koll på andras egentligen motiv så lockar mobbaren FP till sig igen.
jag tror M skulle ha mycket att vinna på att byta ut Anna Wiklund till nästa val. Så egentligen borde jag ju vilja ha kvar henne som deras kommunalråd men den parodi till politisk situation hon nu bidrar till genom sitt beteende är inte bra och skadar Enköping i längden IMO.


Enköping - och just Enköping är tredje förloraren. Att nu  återigen styras av en allians som så många gånger visat brist på samarbetskunnande. Den nygamla majoriteten får styra Enköping med en budget som FP varit med om att bestämma tillsammans med oppositionen. Vad ska hända vid nästa budgetarbete? Tror FP på allvar att de kommer få igenom sina krav och när de inte får det, kommer de att hoppa av samarbetet igen? hur ska det gynna Enköping? Under den långa period då en minoritet har styrt Enköping så har inga viktiga beslut tagits då minoriteten styrd av M varit för rädd att få stryk. mer hattande kommer innebära att viktiga frågor (kanske badhusfrågan?) skjuts framåt.
Centern då, kanske vän av ordning frågar!? Kommer inte de att förlora på detta? hur är det med deras trovärdighet?
Då svarar jag att C redan nu är ett förlorande parti. Man tynar bort i riket och slåss med Kd om att få lägst stöd i alla opinionsundersökningar. Sänkta ingångslöner och en vek, okarismatisk Thatcherälskande partiledare gör inte att de drar till sig nya väljare. Vi har ju ett i Enköping hur drastiskt C har sjunkit i de senaste valen och man är det part som förlorat mest på att gå med i en allians med M. Så de förlorar, men det beror nog mer på partiet i stort än situationen i Enköping.
Man kan ju fundera på vad som FP att gå tillbaka till alliansen och jag kan inte se att de kan ha förhandlat till sig mindre än minst en nämndordföring och dessutom att Anna Wiklund (som ju öppet hånat dem) avgår. men de kanske har sålt sig billigare än så??

1 kommentar:

Fredrik Eriksson sa...

Ja...man väntar med spänning om vad som komma skall med politiken i Enköping och extra intressant är hur en motiveringen till ett nytt allianssamarbete kommer att låta.