måndag 25 januari 2010

Glutamat igen

Hysterin kring glutamat som fick flera av ledamöterna i NFG (Nämnden för förskola och grundskola) att göra på sig av skräck visar sig i allt fler unersökningar vara obefogad. Nu senast är det Food detectivesamerikanska kanalen Food network som visat att det bara är skräp med påståenden om att glutamat skulle vara farligt.
Jag försökte få dem att inse det redan då vi diskuterade det i nämnden men rubriker i kvällsblaskor och oinsatta inlägg på nätforum hade fått en bunt människor (framförallt kvinnor) att kräva förbud i skolan (och gärna förbud öht) och tyvärr hoppade de flesta politiker på spåret utan att själva vara källkritiska.

Det är inte bara i Enköping glutamat tagits bort från skolmaten och effekten har på annat håll blivit att ketchupförbrukningen skjutit i höjden. Detta bl.a. pga förändrad smak på maten samt att aromat inte längre finns att tillgå (samt en del grillkryddor mm) i matsalarna.
Ketchupen i skolorna är till 20% socker, samt innehåller en hel del andra tillsatser som borde skrämma de som skrämdes av glutamaten.

Jag ska sluta tjata om glutamaten. Den stora orsaken till att jag irriterar mig på detta beslut är inte att glutamat tagits bort utan den okunskap, och ointresse att skilja på vad som är vetenskap och vad som är kvalificerat skitsnack, som fanns hos politikerna.
Ganska skrämmande egentligen och det är inte bara i denna fråga som politker tar beslut på ogrundade farhågor och dåliga underlag, tyvärr.

Inga kommentarer: