lördag 3 december 2011

World Aids Day

I förrgår var det World Aids Day. Det märktes väl? Eller just det... det märktes inte särskilt mycket. Kanelbullens dag (eller t.om. ostkakans dag) märks mycket mer. Inte bara i annonser från butiker som vill tjäna pengar på sådana idiotdagar utan även i annan media där du lär dig baka egna bullar (och ostkakor mm). World Aids day hör vi inte mycket om.

Kanske trodde du att Aids är utdött, att det inte längre är någon fara utan hörde 80-talet till? Eller är du fortfarande en idiot som tror att det bara drabbar homosexuella? Kanske behöver någon mer kändis få sjukdomen (och helst dö) för att någon ska uppmärksamma att Aids idag fortfarande är en sjukdom som dödar enorma mängder människor.

Kanske tror du att Aids bara är ett problem i Afrika och därmed skiter du i det hela? Jag hittar inga direkta siffror för Sverige då det gäller nya aidsfall men kan ta Kanada som jämförelse. Ett land med liknande klimat som Sverige, med bra sjukvård etc. Där smittas en person varannan timme. av HIV. Skrämmande siffror.

Ännu mer skrämmande är att läsa att ca 1,8 miljoner människor årligen dör av Aids (siffrorna skiljer sig i olika undersökningar så jag valde en som låg bland de med lägsta dödstal). det gör att nästan 5000 per dag dör av Aidsrelaterade sjukdomar per DAG i världen. 5000....
Av dessa så är drygt en halv miljon barn. Det gör att det dör mer än 1 barn per minut året om. 1 barn per minut... skrämmande.

En fika med kanelbulle tar kanske 5 minuter!? Under tiden som du äter det dör 5 barn av Aidsrelaterade sjukdomar i världen. Det är väl därför kanelbullens dag är viktigare i Sverige än World Aids day??

1 kommentar:

Anonym sa...

Statistik för 2010 från Smittskyddsinstitutet

Totalt anmäldes 465 hivinfekterade under 2010, varav 217 var heterosexuellt smittade, 122 smittade via sex mellan män och 27 smittade via intravenöst missbruk. 13 barn var smittade i samband med graviditet och förlossning varav alla utom 2 smittades i sina hemländer före immigration till Sverige. För 86 personer saknas för närvarande uppgift om smittväg. Det totala antalet anmälda 2010 skiljer sig inte mycket från 2009.

...

Av alla anmälda hivfall 2010 har 261 personer (56 %) smittats före ankomst till Sverige.