torsdag 1 mars 2012

Saker du inte visste om mig - del 6

Statist, inte trist


Jag har tidigare skrivit att jag har något gemensamt med både Demi Moore och Colin Nutley. Dags att avslöja vad. Demi Moore är bara ett exempel men det passar bra då det var det första någon sade då jag fick reda på att jag stod med på Internet Movie Database. Jag var i London och min bror mailade mig och berättade att jag hade något gemensamt med Demi Moore så det var så det blev. Internet Movie database (IMDb) är en sida där nästan alla filmer som görs och gjorts registrerats. De flesta läsare känner kanske till den men för er som inte gör det kan jag berätta att det är en utmärkt källa om man vill läsa mer om vissa filmer, se trailers, läsa recensioner etc.

Vad gör jag då med där? Det är en lång historia, som vanligt då jag berättar något J

För 20 år sedan anmälde jag och min dåvarande flickvän oss till ett statistregister.  Det var ett produktionsbolag som hette Thorne Film som sökte folk till sina kommande produktioner. Sedan var det inget mer med det förrän ett par år senare. Flickvänen hade då blivit före detta flickvän och jag hade glömt detta statistregister. En dag fick vi båda samtal på våra respektive håll. Thorne Film sökte statister till reklamfilmer för McDonalds och de frågade om vi ville vara med. Vi fick berättat för oss att det inte var garanterat att vi skulle synas i reklamen men det verkade kul ändå och det betalades ju ut ett arvode också.

Eftersom jag och mitt ex fortfarande var väldigt goda vänner åkte vi till statistinspelningen tillsammans. Den skedde i McDonalds i Arlandastad. Alla statister (ca 30-40 stycken om jag minns rätt) placerades i en stor buss på parkeringen där vi fick sitta och vänta på att eventuellt få vara med något under inspelningen. Under tiden (och det var en lång tid) bjöds vi på fria hamburgare mm. Framåt lunch tröttnade vi att sitta i bussen och gick omkring lite. Mitt ex började prata med en kille som ingick i filmteamet och fastnade där. De blev sedan ett par, förresten. Jag vandrade omkring runt McDonalds och började prata med en kort trevlig engelsman. Inte visste jag att det var producenten Josh. Eftersom jag visade intresse för inspelningen fick jag följa med in i McDonalds och se på hur det hela gick till. Mycket intressant. Jag började prata en del med folk i produktionen och med tanke på senare händelser så var det en lyckträff.

Sista inspelningspasset på dagen behövdes jag, mitt ex och en bunt människor till. Vi skulle föreställa kunder på restaurangen och sitta vid borden medan kameran svepte över oss. Kul men lite ovant och lite nervöst, även fast det var stor risk att vi inte skulle synas i reklamen senare. Efter detta inspelningspass kom producenten fram och frågade om vi ville komma tillbaka dagen efter. De behövde ta en del Drive-thru-bilder också och eftersom jag visat sådant intresse så frågade de mig. Kanonkul.

Dagen efter fick jag köra om och om igen genom Drive-Thrun och låstas beställa och ta emot mat. Lite segt men ändå kul. Tyvärr var det ganska klart tidigt att det mesta som eventuellt skulle synas av mig var min arm då jag tog emot maten J

Efter detta var det tyst ett längre tag från produktionsbolaget och inte kom reklamen på Tv heller. Vi visste ju att det kunde ta lång tid från produktion till färdig produkt men började ge upp hoppet om att se filmerna.

En morgon ringde det hos mig. Jag svarade urvaket ”Mårten”. En röst sade ”Hej Mårten, det är Mårten…ööhh.. på Thorne film. Vill du åka till Mallorca och vara med i reklam?”. SJÄLVKLART J

De ville bara ha en provfilmning först. Jag fick sitta hos Thorne Film på söder i Stockholm och bli filmad medan jag pratade och svarade på frågor. Jag kände efteråt att jag absolut inte skulle komma med, för vem vill ha med mig i reklamfilm? Samtidigt som jag var där fick jag reda på att reklamfilmerna för McDonalds höll på at klippas om. Detta då kunden inte blivit nöjd och den kampanj de skulle ha inte skulle genomföras. Jag fick se de tänkta filmerna och det var synd att de inte visades för jag syntes en hel del i dem. Den slutgiltiga produkten fick jag se året senare. Jag bodde i Bollnäs då och pluggade på folkhögskolan där. En morgon såg jag plötsligt mitt ex på TV. McDonaldsreklamen visades äntligen. Jag syntes bara lite snabbt, samt att armen fanns kvar i DT-delen av reklamen.

Tillbaka till mallorcareklamen. Det visade sig att de visst ville ha med mig. Det var i stort sett klart då jag kom på provfilmning. Producenten Josh ville verkligen ha med mig. Både för att jag passade i den roll jag var tänkt för och för att an och jag fick bra kontakt på McDonaldsinspelningen. Så det var bra att jag var nyfiken och h intresserad där.  Ett par veckor senare åkte jag till Mallorca för att göra reklam för Fritidsresor. I reklamen skulle jag spela ”tönten”, en blek kille som var på semester med sin ”snyggare” och brunbrända kompis. Så jag fick order om att inte sola innan avresa. Med från Sverige åkte 3 statister till och skådespelaren Steve Kratz, känd från TV-roller, Stadsteatern och Dramaten och såklart, mest imponerande, så var han Scooby Doos svenska röst. I reklamen skulle även ett par reseledare som fanns på plats vara med, bl.a. den som skulle spela min kompis.

Regissör för reklamfilmerna var Colin Nutley. Det var extra kul med en så känd regissör. Med sig på Mallorca hade hen Helena Bergström och deras nyfödda dotter Molly (som vara var några veckor). Första kvällen då vi kom till hotellet mötte Colin upp med oss och presenterade sig och förklarade för mig att första dagen skulle bli inspelningsfri för mig. Han skulle ha med sig bimbotjejerna och de två gamla damerna och sela in lite med dem enbart, så jag fick ledigt. Jag bestämde mig för att hyra bil och åka runt lite på ön. På morgonen på min lediga dag satt jag i frukostmatsalen och åt frukost med Steve Kratz, som också var ledig första dagen, då Helena Bergström kom in. Hon gick fram till oss och hälsade, Steve kände hon sedan tidigare. ”Jaså, är det du som är tönten”, sade hon när jag presenterade mig (och syftade såklart på min roll… hoppas jag iaf J ). Enormt trevlig människa var hon iaf. Jag kände mig verkligen som en i gänget och det blev en kanonvecka.

4 dagar var jag med på inspelningar. En kväll fotograferades jag och de två äldre damerna i gänget på en lyxbar och det blev bilder som sedan kom med i Fritidsresors katalog året efter J

Det var mycket kul som spelades in och som sedan kom med i reklamen. Bl.a. satt jag och min kompis i en fontän och sjöng ”ole, ole, ole”. Något man inte sökt tillstånd för så när polisen kom var det bara att springa snabbt därifrån. Kul bilder blev det åtminstone.  När Colin regisserar så gillar han naturliga och lite oväntade reaktioner och brukar ofta få skådespelarna att göra något utanför manus. När vi filmades på en strand fick han mig att pussa Steve Kratz, som spelade reseledare, på kinden och det blev en rolig, bra bild som kom med i reklamfilmen sedan. Överhuvudtaget var det en skitkul vecka som skapade mersmak.

Jag pratade en del med Colin under veckan. Bl.a. läste han en biografi om min stora idol, Freddie Mercury, och berättade en del anekdoter om saker som stod i biografin. När veckan var över fick jag boken av honom eftersom han visste att jag gillade Freddie. Han sade även till mig att jag skulle kontakta honom senare under hösten för att han skulle göra en ny film och han berättade om den och ville ha med mig som statist. Nu blev det inte så, både för att jag började på folkhögskola och för att den spelades in i Norge och att han då tog lokala statister. Det var lite synd.


2 år senare fick jag på nytt ett samtal från Thorne Film. Jag hade haft en del kontakter med dem under tiden och visste att det var på gång. Under hockey-VM 1997 skulle man göra reklam för Falcon och den skulle göra live innan matcherna och i periodpauserna. Allt för att vi skulle kunna nämna något om matcherna och visa att det verkligen var direktsänd reklam. Otroligt nervöst och spänt för alla då det var det största live-reklam-projektet någonsin i Sverige. 12 dagars inspelning blev det. 48 reklamfilmer (varav jag var med i 47). Massor av kändisar på besök; Lasse Lönndahl, Micke Dubois, Blossom Taintom, Rolle Stoltz, Linda Lampenius, John Houdi ml. Och en hel del okända gästbesök också. Enormt roliga dagar. Det enda tråkiga var att vi inte kunde se filmerna själv eftersom de gick ut live. Under matcherna repeterade vi en hel del också så det blev inte mycket hockey heller.

Varje kändis som var på besök fick signera en falcontavla (samt även vi andra medverkande). När Thornefilm sedan lade ned verksamheten så fick jag tavlan och den händer nu i mitt vardagsrum. Även det kanonkul, framförallt med tanke på att ett par av de medverkande sedan dess har avlidit.

Dessa var de sista reklamfilmer jag var med i. kanske inte lika många som ”teliapappan” gjort men ändå nästan mest av en Enköpingsbo J Jag har varit med i totalt 53 reklamfilmer. Inte illa pinkat.

Men det var inte detta som fick mig at vara med i IMDb. Producenten Josh ville ge sig in på regiarbete och gjorde senare en kortfilm där jag fick frågan om jag ville vara med. Jag spelar en förare som krockar min bil med en kvinnlig förare (spelad av Josh fru som ä skådespelare). Ett par dagars arbete och en bra kortfilm som tyvärr aldrig visades någonstans (vad jag vet iaf). Josh lade in information om den filmen på IMDb och självklart står jag där med om en av skådespelarna. Googlar ni på mitt namn får ni därför upp en massa träffar just pga att det finns så många sidor som har tagit info från Imdb och gjort till sin egen. Det finns även en länk om man googlar på mitt namn som det står ”Mårten Wedebrand Nude pictures and scenes” på. Men sådana har jag inte spelat in vad jag vet J
 

Nåväl.. så hamnade jag på IMDb, en sida där Demi Moore finns (och massor av andra människor). En kul tid i mitt liv och en tid jag saknar. Statistjobb var enormt kul men det hade varit kul att hålla på med bakomarbetet i produktionsteam. Kanske borde jag satsat på det? Då hade jag andra inriktningar i mitt liv tyvärr som tog mig åt ett annat håll.

Inga kommentarer: