torsdag 4 april 2013

Bad decision

Enköpings Kommun går plus. "Det går bra för Enköping", hävdar Moderaterna. För att gå plus kräver dock M med bihang att Upplevelseförvaltningen ska spara pengar, mycket pengar. En av de saker man bestämt är att ta bort badvakterna i simhallen. Ett beslut som är dåligt på så många sätt och i slutändan kan orsaka att någon dör. Men M tycker väl det är värt att riskera barns liv för att de ska kunna spara en slant.

I dagens tidning säger Upplevelseförvaltningen att man minsann i Stockholm tagit bort badvakterna. Jo, och vi vet ju att om Stockholm gör något så fungerar det även i Enköping....
Man säger även att vuxna som är i badhuset får ta mer ansvar. Det känns ju verkligen rimligt. Även om en vuxen blir uppmärksammad på att någon ligger på botten och håller på att drunkna så finns inga garantier på att någon vuxen besökare i badhuset har kunskaper i livräddning, kan HLR eller överhuvudtaget har en aning om hur man ska göra.

En intervju med en badvakt finns i dagens Enköpings-Posten. Hon berättar att de inte bara räddar folk från att drunkna utan att det även förekommer att folk halkar och slår sig medvetslösa, får hjärtinfarkter mm. Men framförallt så skadas barn, mer eller mindra allvarligt, dagligen i bassängen. Vad händer med dessa om inte badvakter finns tillgängliga? Är det värt att riskera barns säkerhet bara för att spara ett par kronor och kunna säga att det går bra för Enköping.

Badvakterna har dessutom bra översikt av vad som händer i simhallen. De ser om det finns folk där med andra motiv än att bada. Något som är väldigt svårt att ha koll på om man själv är där som badgäst.


"Det går bra för Enköping". Kommunen har gått plus, ändå vill man spara och det är ett krasst sätt att spara, att göra det på att riskera kommuninvånarnas liv och säkerhet. Vi får hoppas att ingen drunknar eller dör pga detta beslut. Skulle det dock ske utgår jag från att Upplevesenämndens ordförande Mona Örjes och moderata Kommunalrådet Anna Wiklund båda avgår om det visar sig att deras spariver dödat ett barn.

Inga kommentarer: