När det var som varmast och torrast under juli kunde
vi läsa i tidningarna om hur jobbigt det var med avsaknaden av regn för
bönderna. Jag har inga tvivel på att många bönder har ett slitsamt liv och att
ett för torrt eller för blött år kan ställa till det ekonomiskt för dem.
I Enköping, som
är en gammal bondbygd, hör man alltför ofta folk säga ”Nu måste det snart komma
lite regn för böndernas skull” efter det varit torrt i en knapp vecka. Vi
vanliga Enköpngsbor får alltså inte kunna njuta av sommarvärme innan vi måste
oroa oss för böndernas väl. Lite tjatigt i längden och jag skäms då inte för
att jag önskar långa, torra och varma somrar. Ärligt talat så skänker jag inte
bönderna en tanke då det gäller vädret (jag tror inte de skänker mig många
tankar heller J ).
Långa, heta och
torra somrar är de i Spanien varje år. Innan veckans regn så hade det i den här
delen av Murcia endast småregnat 2 dagar sedan slutet av april. Marken måste
vara snustorr och bönderna sliter enormt. Intill där jag bor så finns en stor
åker och bonden har slitit dag och natt de senaste veckorna. Det rensas,
plogas, gödslas, sås mm och mycket görs utan alltför avancerade hjälpmedel. De
har två gamla traktorer de brukar köra med och en hel del sker helt för hand.
Rensandet av gamla plantor på åkern, liksom majoriteten av sådden sker manuellt
och verkar enormt slitsamt. Ett antall personer går dubbelvikta och rycker
eller stoppar saker ur och i jorden. Detta sker i månadsskiftet juli/augusti då
det är som varmast och i skuggan är det oftast närmare 40 grader mitt på dagen.
På åkern finns dock ingen skugga.
Förutsättningarna
är inte de bästa för jordbruk och svenska bönder skulle byta jobb om de hade
det som deras spanska kollegor har det. Men trots torkan så växer det bra i den
murcianska jorden (som här vid Mar Menor är väldigt röd). Murcia är ett litet
distrikt (och Spaniens hetaste) men man tillhör top 2-3 i Europa då det gäller
produktionen av flertalet grönsaker och frukter; bl.a sallad (titta på
isbergssalladen i ICA, mycket troligt kommer den från Aguilas eller Torre
Pacheco), lök, tomater, meloner mm mm. Dessutom odlas det mycket druvor och
annan frukt som används till vintillverkning (Bullas och Jumilla är två mycket
välrenommerade vindistrikt).
Murcia utgör 3%
av Spaniens yta. 2/3 av Murcia är berg, dalar och liknande terräng (varav en
del är odlingsbar). På sista tredjedelen bor de flesta och i samma tredjedel
ryms den mesta odlingen. Det gör det än mer otroligt att bönderna här nere
lyckas så bra. Med tanke på hur billigt produkterna senare säljs så undrar man
ibland hur de kan anse att det är värt det.
Så jag kommer
inte bekymra mig om svenska bönders problem efter någon vecka utan regn. De
lever rena lyxlivet jämfört med bönderna i Murcia. Däremot blir jag verkligen
imponerad av den mängd produkter och dess kvalitet som spanska bönderna odlar
fram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar