måndag 9 september 2013

Usla motionssvarIbland får vi politiker usla svar på de motioner vi skapar, vilket är tråkigt. Även om en av ens  motioner avslås så vill man ju att det ska göras med så bra underlag som möjligt. Ofta kommer svar som hänvisar till undersökningar eller siffror utan att det finns några som helst källor. Man börjar då undra om den som gett svaret höftat till med något enbart för att de passar in med det svar de vill avge. Bland annat såg vi detta i den graffittidebatt som kom upp i KF ifjol efter MP:s motion om klotterväggar. Massa påhitt och ”fakta” som det inte fanns några källor bakom.
Det är orsaken till min senaste motion i KF. Jag vill att de tjänstemän som svarar på motioner ska tvingas hänvisa till de källor de använder i sina svar. Kan de nämna en undersökning så borde de även kunna uppge källor. Detta underlättar enormt för oss politiker. Jag fick en hel del positiv respons efter att motionen lämnats in och har förhoppningar om att den ska gå igenom.

En motion där den ansvariga nämnden rekommenderar avslag efter svar från en tjänsteman var den om QR-koder.Det är ingen ideologisk fråga och jag ser ingen prestige i att alla mina idéer ska falla alla på läppen (jag blir ibland förvånad då partikamrater tycker jag har bra idéer J ). Men motionssvaret från tjänstemannen (som nämnden sedan baserade sitt beslut på) är så erbarmeligt dåligt att hon borde få uppgift att skriva om det hela. Den tjänstemann som skrev det svaret är kommundirektören, som genom detta usla svar visar att hon är dålig på fler saker än demokratiska processer i samband med chefsrekryteringar.

Motionen avslås genom 4 punkter och visar, förutom att hon inte kan skriva bra motionssvar, att hon troligen inte förstår sig på ”moderniteter” som QR-koder och appar mm
Första och andra punten är egentligen den samma. Att det blir för dyrt att sätta upp skyltar med QR-koder. Ingenstans står det dock vad kostnaden skulle bli. Det har säkerligen inte ens kollats upp. ”Stora ekonomiska kostnader” står det t.o.m. Jag skulle vilja veta hur stora kostnader det rör sig om. Tvivlar på att hon ens orkat kolla upp det.
Senare skirver hon att kommunen redan har en app som kan laddas ned, bl.a. via QR-kod. Och den QR-koden funderar de på att sätta upp vid ”strategiskt viktiga platser”. Vilka dessa platser är förtäljer svaret inte men tydligen är det billigare med en QR-kod som länkar till appen än någon annan QR-kod på just dessa platser.

Skillnaden mellan att ladda ned en app och scanna av en QR-kod som finns vid ett besöksmål är bl.a. att en besökare kanske bara vill veta lite om just den parken eller kyrkan utan att behöva ladda ned en hel app till telefonen som han/hon sedan kanske aldrig mer har nytta av. I spanien har man QR-koder i nästan varenda liten stad. Tar man en promenad och ser ett gammalt hus där det sitter en QR-kodsskylt intill så kan man läsa av den och få info om just det huset, på flera språk, vilket är kanonbra. Ingen ids ladda ned en app för varje stad man besöker.

Det värsta i motionssvaret sparar jag till sist (det vill säga nu):
Synnöve ringde minsann till andra orter för att höra om de har QR-kodning. Hon valde att ringa Uppsala, Västerås och Halmstad. Ja, ni läste rätt. Hon ringde Halmstad!! Ingen aning om varför. Uppsala och västerås är ju grannorter, så till viss del kan jag förstå varför dessa kontaktades. Men halmstad verkar vara rejält slumpartat att ringa till. Hoppas få svar på varför hon ringde dem. Kanske ska vi alltid kolla av med Halmstad innan vi tar beslut i frågor. Undrar om PEAB vill bygga 8-våningshus vid torget i Halmstad? Vi måste väl ringa och fråga innan frågan eventuellt tas upp i KF. Om de inte har sådana planer så får vi säga nej till PEAB. För det var just det som synnöve fick ut av att ringa dessa orter. Ingen av dem använder QR-koder så därför behöver inte vi i Enköping det heller. Eller hur ska man tolka stycket om att hon ringde andra orter? Jag förstår inte.

Jag förstår inte heller varför man inte ringde de orter som använder QR-kodning, bl.a. Waxholm. Det hade ju varit intressantare att veta hur de som använder QR-koder i turistsammanhang upplever det och om de anser att det är värt investeringen.

För att summera mina tankar:
-          Vilka stora kostnader skulle det röra sig om och varför nämns dessa inte i motionssvaret?
-          Varför skulle QR-koder som länkar till kommunens app vara billigare att sätta upp än sådana QR-koder jag önskade i motionen?
-          Varför ringdes till orter som Halmstad istället för orter som använder QR-koder? (Ett tips – man kan finna sådana orter via en snabb googlesökning)
Nä, svaret var verkligen uselt och det är en skam att vi politiker ska ta beslut med sådana underlag och en skam att allianspolitikerna i nämnden röstade med förvaltningen utan att ifrågasätta motionssvaret.

Inga kommentarer: