onsdag 4 september 2013

Svensk exportDet är en ganska märklig känsla att stå på en fotbollsplan i en liten stad i sydöstra Spainein och höra 15000 spanjorer (fler än som bor i staden vintertid) sjunga och skrika med i massor av svenska poplåtar samtidigt som de dansar och hoppar i takt med musiken som DJ:n från den kända radiostationen spelar.
Klockan är efter midnatt och den konsert med flera av de just nu populäraste spanska artisterna har hållt på ett par timmar. Som brukligt i den heta spanska sommaren inleddes konserten vid 22-tiden, då solen gått ned. Det är fortfarande varmt, ca 32-33 grader och på vissa delar av fotbollsplanen är det trångt och svettigt. Med tanke på att Auryn, Spaniens populäraste grupp just nu och deras motsvarighet till One direction, ska avsluta konserten så lär de flesta vara kvar långt in på småtimmarna. Publiken är enormt blandad. Det är barnfamiljer, tonåringar, massor av tonåringar, och sedan folk i alla åldrar uppåt. I början av kvällen stod två damer i 70-årsåldern bredvid ocss och dansade, klappade händerna och sjöng med. Det är ingen ovanlig syn här i Spanien. På alla gratiskonserter jag varit på i Spanien så har det funnits åtskilliga äldre och det är kul. Det ser man sällan i Sverige på liknande evenemang. En annan skillnad är att även fast det finns de som druckit lite för mycket, så är stora massan nykter. Även utan mängder av öl i kroppen så kan det vara fest. Något man inte kan tro om man varit på evenemang i Sverige.

Nu står denna massa av spanjorer och sjunger med då DJ:n spelar svenska låtar mellan de olika artisternas uppträdanden på scenen. Det är inte enbart svenska artister såklart men under kvällen är nog totalt en tredjedel av de låtar som spelas i pauserna svenska. Det är Swedish house maffia, Avicii, Sebastian Ingrosso, Loreen, Icona Pop  mfl. Framförallt är det Ingrosso och Icona Pop som älskas. Då tjejernas superhit ”I love it” spelas så lyfter det tak som inte finns över fotbollsplanen. De flygplan som passerar på väg in mot San Javiers flygplats måste säkerligen känna av trycket nedifrån fotbollsplanen då alla skriker ”I don´t care, I love it”. Låten är en enorm hit här. Den spelas flitigt på radion och man hör den jämt från diversenattklubbar. Och att Mario (som har eget program på spanska MTV) har gjort en egen spansk version av låten har inte precis skadat dess popularitet.
Nu är jag varken särskilt patriotisk av mig och jag tycker inte alla dessa svenska låtar är bra. Det är ändå en kul känsla att se och höra hur ”alla” kan dessa låtar och sjunger med. Svensk musik, artister och låtskrivare har verkligen tagit världen med storm. Fast musik är universiellt och väldigt få, om ens någon, bryr sig eller vet om att den musik de sjunger med till är svensk. OK, Swedish House Maffia kan väl de flesta gissa nationalitet på och Loreen är känd som svensk efter ESC-vinsten. Men i övrigt bryr sig ingen. Det är inte särskilt svenk musik (vad det nu är förutom den klassiska svenska vemodspopen) och om artisterna överhuvudtaget sjunger så är det på så bra engelska att artister från England och USA borde skämmas över hur de uttalar ord på sitt eget språk.

Jag hade en diskussion med en partikamrat för flera år sedan om svenska kungahuset. Jag är för att det finns kvar, något som inte alla i mitt parti tycker (konstigt nog). Efter att rest en hel del så har jag sett hur populära svenska kunghuset är i världen. Här i Spanien verkar de vara väldigt populära t.ex. Jag tog upp deras popularitet som bra reklam för Sverige.Min partikamrat svarade att det finns bättre reklampelare, bl.a. alla svenska artister som slår utomlands. Så är det inte. Vilken reklam för Sverige gör Icona Pop då ingen (och då menar jag även en hel del svenskar) vet om att de är från Sverige och ingen ens bryr sig om det. Jag har bekanta utomlands som vägrat tro att Eagle-eye Cherry och First Aid kit är svenska.

Egentligen är det ointressant att veta var en artist kommer från. Många svenskar ser nog exempelvis Justin Bieber som amerikansk men han är från Kanada. Du kanske tycker det är liten skillnad? För de allra flesta i världen är skillnaden mellan Sverige och vilket annat land som helst liten också då det gäller varifrån artister kommer.
Men... det är likväl kul att höra hur alla spanjorer sjunger med till Ingrosso och co J

Inga kommentarer: