fredag 12 september 2014

Garantipensionen måste höjas

Återigen en insändare från mig i Enköpings Posten, den sista innan valet och därefter får vi se vad som händer.

Jag lägger in 2 versioner av min insändare. Först så som jag ville ha den, sedan den som kom in. EP bad mig minska till 2500 tecken, vilket jag gjorde. Därefter strök de en hel del själva i insändaren. Fick inte vara för positiv till en S+V regering tydligen
Är inte alls nöjd med EP:s redigering men poängen kanske går fram ändå.Valdags. Löften kastas ut till höger och vänster och det görs både tokiga och heltokiga utspel av partierna och deras representanter. valets viktigaste fråga är jobben och framförallt ungdomsjobb. Jag kan förstå det även fast det är lika viktigt att en 50-åring kan få jobb och slippa fas 3, sjukskrivning mm som nu ofta varit följden av arbetslöshet hos de som börja närma sig slutet av sin arbetsföra ålder.

 En fråga som tyvärr försvunnit i jobbsnacket är sjukförsäkringen. Med M vid rodret så har sjukförsäkringen försämrats flera gånger om. Sjukpenninggrundande inkomsterna (SGI) har sänkts och uträkningen av en persons SGI har förändrats och gjort att den för en långtidssjukskriven inte höjs särskilt mycket och de sjuka halkar efter mer och mer då det gäller inkomster. M satte även in begränsningar på hur länge man får vara sjuk och försvårade för de långtidssjuka att få sjukersättning. Detta har lett till att de sjuka blir fattigare och mår sämre. Vi har nästan dagligen kunnat läsa om hur allvarligt sjuka drabbats och inte fått sjukskrivningar etc. pga de regler M-regeringen skapade.
Moderaterna inledde sin regeringstid med att säga att man ska få ner antalet långtidssjuka. Under senaste mandatperioden har man ändrat i sin retorik och sagt att man lyckats få ner antalet personer med sjukersättning. Man har valt att inte nämna de med aktivitetsersättning (långtidssjuka under 30 års ålder) eftersom man misslyckats totalt och antalet ung sjuka har exploderat och är fler än någonsin. M har valt att dölja det faktumet genom att ändra hur de uttrycker sig.

Många av de med sjukersättning har så låg SGI att de får garantipension. Likaså har många ålderspensionärer för låg pension och får garantipension. De allra flesta av dessa pensionärer är kvinnor och tidigare i år kom siffror som sade att varannan kvinna har eller kommer få lägsta pensionen, garantipensionen. Detta då de inte behövt jobba eller kunnat jobba under sitt liv. Vi måste göra något för att förbättra deras situation.

Det ska löna sig att jobba har varit M:s mantra de senaste 10 åren. Jag kan tala om att det gör det och det gör det utan sänkta skatter (som ju pensionärer och sjuka inte fick ta del av) och utan att ge massa andra avdrag till de som har jobb. Garantipensionen ligger idag på ca 7880:- före skatt för en ensamstående (om man inte bott minst 40 år i Sverige så blir det ännu mindre). På de senaste 8 åren har garantipensionen ökat med bara 500:-. Pensionärerna har dessutom inte fått ta del av samma skattesänkningar som de som kan jobba.

Alla kan förstå att efter skatten är dragen så är det inte mycket kvar av pensionen. Bara hyrorna för de flesta har ökat med mer än 500:- de senaste 8 åren och många gamla och sjuka sitter med hyror som överstiger det man kan få i bostadstillägg och måste betala hela hyreshöjningarna själva.

De sjuka och gamla med garantipension halkar efter mer och mer och skulle något oförutsett hända så har de inte råd med extra utgifterna.

Garantipensionen måste höjas och måste höjas rejält. Därför hoppas jag verkligen att S vinner valet och bildar en regering med bl.a. V för då finns alla förutsättningar för att de som har det sämst får det bättre.
Det lönar sig redan att jobba, nu måste vi börja tänka solidariskt och se till att de som har det sämst får det bättre. Det måste bli slut på allianstänket om att de sjuka och gamla inget är värda. Rösta för ett bättre Sverige, Rösta rött.

Och så EP versionen:


Med M vid rodret så har den försämrats flera gånger om. Hur stor ens Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är och hur den räknas ut har förändrats och gjort att den för en långtidssjukskriven inte höjs särskilt mycket och de sjuka halkar efter mer och mer. M begränsade hur länge man får vara sjuk och gjorde det svårare att få sjukersättning. De sjuka blir fattigare och mår sämre.  

M inledde sin regeringstid med att man skulle få ner antalet långtidssjuka. Under senaste mandatperioden säger man istället att man lyckats få ner antalet personer med sjukersättning. Man har valt att inte nämna de med aktivitetsersättning eftersom man misslyckats totalt och antalet unga sjuka har exploderat och är fler än någonsin. M har valt att dölja det faktumet genom en retorisk ändring.

Många av de med sjukersättning har så låg SGI att de får garantipension. Likaså har många ålderspensionärer för låg pension och får garantipension. De flesta av dessa pensionärer är kvinnor och rapporter visar att varannan kvinna har eller kommer få lägsta pensionen, garantipensionen.
Det ska löna sig att jobba har varit M:s mantra de senaste 10 åren. Jag kan tala om att det gör det och det gör det utan sänkta skatter och utan andra avdrag till de som har jobb. Garantipensionen ligger idag på ca 7880:- före skatt för en ensamstående. På de senaste 8 åren har garantipensionen ökat med bara 500:-. Pensionärerna har dessutom inte fått ta del av samma skattesänkningar som de som kan jobba.

Efter skatten är dragen så är det inte mycket kvar. Hyrorna för de flesta har ökat med mer än 500:- de senaste 8 åren och många gamla och sjuka sitter med hyror som överstiger det man kan få i bostadstillägg och måste betala hela hyreshöjningarna själva.


Personer med garantipension halkar efter mer och mer. Garantipensionen måste höjas och måste höjas rejält. Det lönar sig redan att jobba, nu måste vi börja tänka solidariskt och se till att de som har det sämst får det bättre. Det måste bli slut på allianstänket om att de sjuka och gamla inget är värda.

Inga kommentarer: