tisdag 24 februari 2015

Medborgarförslag - Koppla upp Enköping (KF 2/2)


Enköping är en kommun som, liksom de flesta andra kommuner, försöker locka fler turister till sig. Då är det bra att kunna erbjuda turisterna bra service och ett sätt är att erbjuda Fri WIFI-uppkoppling.

Fri WIFI kan göras på många sätt. Ett exempel är att man inom vissa områden av stadens centrala delar kan koppla upp sig utan kostnad, med eller utan lösenord, och för att kunna surfa, läsa e-post mm. Detta kan då, precis som det görs på många håll, begränsas till 1 timmes fri surf per dygn per IP-nummer. Det innebär att alla kan vara uppkopplade 1 timme, inte mer och då är det inget vettigt alternativ till gratissurfande för de boende i staden utan skulle då nyttjas av den tänkta gruppen, turisterna. Självklart ska man som boende i staden få tillgång till nätet då man kan behöva komma i kontakt med internet när man är i centrum eller besöker någon lokal attraktion.

Eftersom Kommunfullmäktige redan beslutat om ett test av QR-kodning vid turistattraktioner etc. så leder möjligheten till fri surf att besökarna verkligen kan utnyttja QR-kodningen. Även information om tider, telefonnummer etc. som en besökare till staden kan behöva blir lättare tillgänglig.

För att inte kostnaderna och logistiken ska bli för stor och krånglig, så kan en uppkoppling av de mer centrala delarna av Enköpings stad vara ett bra sätt att testa detta. Sedan kan nätet bygas ut så det når besökare i alla kommunens hörn, självklart då med fokus och bäst mottagning där näten i första hand kan behövas, t.ex. platser som turister ofta besöker.
 
För turister från andra länder blir surfningen dyr i Sverige om de inte skaffar svenska SIM-kort. Något många svenskar upptäckt då det är samma sak då vi besöker andra länder. Detta kan då leda till att turister från utlandet inte har råd att koppla upp sig för att läsa informationen från QR-kodningen mm.
Detta skulle även vara behjälpligt för EU-migranter av alla de slag som besöker kommunen då de skulle kunna hålla kontakt med sina familjer i hemlandet utan större bekymmer.

Mitt förslag är att ni politiker utreder detta. Jag är ganska säker på att det går att ordna på bra sätt till en inte alltför stor slant. Se möjligheterna och inte bara tänk er att det kan ge bekymmer och problem. Det är inga problem att ansvariga för nätet spärrar bort åtkomsten till sidor med olagligt innehåll, torrentsidor och liknande. Det funkar på annat håll, så det borde fungera även i lilla Enköping.

Inga kommentarer: