måndag 23 mars 2009

Liza Marklund hyllar censuren i Kina

Jag har låtit bli att yttra mina tankar om fildelning och IPRED här av en del orsaker. Men jag tycker det är lite hyckleri av Sony att sitta och gråta ut i Pirate Bay-rättegången att de förlorar så mycket pengar på illegal nedladdning när de i sanningens namn tjänar stora pengar. Enl. uppgifter som jag läst på internet (som så ofta på nätet är det overifierade uppgifter) att Sony säljer ca 1 miljon inspelningsbara DVD-skivor om dagen. En stor del används för att lagra illegalt nedladdade filer. Dessutom säljer de stora mängder hårddiskar och ingen kan ju på allvar tro att en vanlig människa behöver hårddiskar med runtr 1 TB utrymme om man inte lagrar filmer, musik mm från nätet, säkerligen då en hel del illegalt nedladdat.

MEN..det var inte därför jag skriver idag.

Liza Marklund begår journalistiskt självmord varje gång hon uttalar sig numera. Först i Gömda-fallet där hon gjorde alla fel man kan göra då man bluffade som hon gjorde. Nu hyllar hon Kinas internetcensur:
http://www.expressen.se/1.1507028

Hela krönikan är en stort annons för hennes väns band och de siffror hon hittar på hur mycket deras skiva laddas ner är helt fabricerade. Söker man på bandnamnet på TPB och de 5 i övrigt största torrentnätverken så får man INGEN (O!!!) träff. På de största hubbarnafildelningsverktyget DC++ får man inte heller en träff.
Men, det får hon gärna ljuga om för att göra en poäng. Det som verkligen upprör är följande rad:
Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.

Kinesiska myndigheterna måste mysa då de fått en så god vän, en vän som dessutom jobbar på högerblaskan Expressen. Hur kan någon med minsta hjärna tycka att censur är bra och dessutom tycka att den internetcensur som Kina har är bra!? Ok, hon menar att man ska kunna filtrera bort illegal fildelning men det kommer inte att gå. En stor del av fildelningen och nedladdningen på nätet är legal och hur ska myndigheter/internetleverantörer mfl. kunna skilja på vad som är vad?

Nää.. varken Censur eller Liza Marklund är något vi vill ha.

Inga kommentarer: